Министерството на външните работи на Китай съобщи, че няма да участва на потенциални разговори за сключване на ново ядрено споразумение между Русия и САЩ, въпреки че американският президент намекна за възможна тристранна сделка, съобщават медии.

Китай няма да участва в преговори за тристранно споразумение за ядрено разоръжаване, обяви говорител на ведомството.

В петък Тръмп и руският лидер Владимир Путин обсъдиха възможността за организиране на преговори за ново ядрено споразумение между държавите. Белият дом отбеляза, че президентът на САЩ обмисля и Китай да се включи в преговорите.

Преди седмица "Вашингтон пост" писа, че президентът на САЩ е наредил на администрацията си да подготви нови договори за контрол над въоръжението с Русия и Китай.

Русия обяви, че ще анализира всички американски идеи за ново ядрено споразумение, ако и когато получи конкретни предложения от Вашингтон.

Директивата на американската администрация идва след решението на Тръмп едностранно да изтегли Щатите от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват, който има за цел ограничаване на вероятността от ядрена война в Европа. Русия предприе реципрочна мярка.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).