Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря с руския лидер Владимир Путин повече от един час днес. Те са обсъдили възможността за ново ядрено споразумение, ядреното разоръжаване на КНДР и политическата ситуация във Венецуела, съобщи Белият дом, цитиран от "Ройтерс" и американски медии.

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви пред репортери, че Путин и Тръмп са разговаряли за възможността за сключване на ново многостранно ядрено споразумение между САЩ, Русия и Китай или удължаване на стратегическото ядрено споразумение между САЩ и Русия.

Те също са дискутирали доклада на Робърт Мълър и търговията, поясняват от Белия дом.

По отношение на доклада на специалния прокурор, Сандърс отбеляза, че "двамата лидери знаеха, че не е имало сговор". Тя добави, че обсъжданията по въпроса са били кратки.

Тръмп е призовал Путин да окаже по-голям натиск върху Пхенян.

По въпроса за Венецуела американският лидер е повторил нуждата от "мирен преход" на властта.

Кремъл потвърди за телефонното обаждане.

Говорителят на руския лидер Дмитрий Песков отбеляза, че са разговаряли почти час и половина.

Двамата са разговаряли по телефона общо повече от шест пъти. През миналата година Путин заяви, че "редовно" разговарят.

Преди седмица "Вашингтон пост" писа, че президентът на САЩ е наредил на администрацията си да подготви нови договори за контрол над въоръжението с Русия и Китай.

Русия обяви, че ще анализира всички американски идеи за ново ядрено споразумение, ако и когато получи конкретни предложения от Вашингтон.

Директивата на американската администрация идва след решението на Тръмп едностранно да изтегли Щатите от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват, който има за цел ограничаване на вероятността от ядрена война в Европа. Русия предприе реципрочна мярка.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).