Американският държавен секретар Майк Помпео официално поиска от Австралия да помогне за противопоставяне на Иран по отношение на морската сигурност по време на преговорите в Сидни в неделя, но Канбера само ще обърне на въпроса "сериозно внимание", съобщава ДПА

"Надяваме се Австралия да си партнира с нас по някои от най-належащите външнополитически предизвикателства на нашето време, като усилията за стабилизиране на Сирия, запазване на Афганистан свободен от терор и противопоставяне на безпричинните атаки на Ислямска република Иран срещу международни корабоплавания в пролива Ормуз", коментира Помпео.

САЩ изграждат военни обекти за над 200 млн. долара в Австралия

САЩ изграждат военни обекти за над 200 млн. долара в Австралия

Западните съюзници са все по-загрижени от Китай и влиянието му в Тихия океан

Министърът на отбраната на Австралия Линда Рейнолдс заяви, че всяко решение за Иран ще се основава на суверенните интереси на Австралия и не е взето решение.

"Искането, отправено от САЩ, е много сериозно и затова в момента обръщаме сериозно внимание на тази молба. Не е взето решение", обяснява тя.

Напрежението между САЩ и Иран заради едностранното оттегляне на САЩ от ядрената сделка през 2015 г. и повторното налагане на санкции срещу Техеран ескалира през последните месеци, като САЩ миналата седмица санкционираха и иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф.

САЩ пожертваха много Германия да остане част от Запада, оплака се посланикът в Берлин

САЩ пожертваха много Германия да остане част от Запада, оплака се посланикът в Берлин

Посланикът на САЩ в Германия нападна правителството на германския канцлер Ангела Меркел

Ситуацията се разшири до протока Ормуз, ключов корабоплавателен маршрут, където миналия месец Иран задържа танкер под британски флаг при явно отмъщение, след като Великобритания задържа ирански танкер в Гибралтар заради подозрения, че е нарушил санкции на ЕС.

В Сидни, САЩ и Австралия изразиха опасения относно нарастващото военно участие на Китай в Южнокитайско море, където няколко държави имат конкурентни претенции, но Австралия изрази предпазливост в засилването на конфронтациите.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер също каза, че САЩ ще консултират своите съюзници в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион за разполагането на нови оръжия след разпадането на ядрения договор с Русия.

Русия: САЩ си търсят повод за война в Персийския залив

Русия: САЩ си търсят повод за война в Персийския залив

Захарова: Събитията се придвижват до опасна точка от мащабен военен сблъсък

Макар да избягва да отговаря дали Австралия ще приеме такива оръжия, австралийският външен министър Марис Пейн заяви, че Китай е жизненоважен партньор за Австралия.

"Ние сме силно ангажирани с нашето цялостно стратегическо партньорство (с Китай), което продължава да расте. Име своите различия в различни области с Китай ... много е важно как преодоляваме тези различия", коментира Пейн.

"За никого не е в интерес Индо-Тихиокоенският регион да има повече конкуренти и опоненти".

Проблемът за Австралия да се присъедини към САЩ в операция за сигурност, ръководена от САЩ, срещу Иран и за увеличаване на оръжията на САЩ, базирани в азиатско-тихоокеанския регион, вероятно ще е в центъра на разговорите на държавна вечеря в Белия дом с австралийския премиер Скот Морисън и Доналд Тръмп на 20 септември.

Иран задържа още един танкер в Персийския залив

Иран задържа още един танкер в Персийския залив

На борда на кораба е имало 7 души и 700 000 литра гориво