Руското външно министерство заяви, че Москва е обезпокоена от нарастващия конфликтен потенциал в Персийския залив, заявявайки, че САЩ изглежда си търсят повод за война, съобщава "Спутник".

Миналата седмица Русия представи пред чуждестранните дипломати в Москва новата си концепция за сигурност в Персийския залив в отговор на нарастващото глобално напрежение в близост до региона.

САЩ пожертваха много Германия да остане част от Запада, оплака се посланикът в Берлин

САЩ пожертваха много Германия да остане част от Запада, оплака се посланикът в Берлин

Посланикът на САЩ в Германия нападна правителството на германския канцлер Ангела Меркел

"Оставаме с впечатление, че Вашингтон просто търси претекст както да ескалира напрежението, така и да продължи с агресивната си реторика срещу Иран и да премине към по-активна фаза на конфликта", коментира говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Според Захарова събитията в региона "наистина се придвижват до опасна точка и има риск от мащабен военен сблъсък".

"Загрижени сме за значително увеличаване на конфликтния потенциал в региона на Персийския залив. Ситуацията изглежда приближава червената линия", допълва тя.

Лондон трупа още войници и кораби в Персийския залив

Лондон трупа още войници и кораби в Персийския залив

Великобритания изпраща допълнително военнослужещи и кораби в Бахрейн

Напрежението в Персийския залив нараства през последните няколко месеца.

Ситуацията стана особено разгорещена, когато на 19 юли Иран завзе британски танкер в протока Ормуз.

Този ход бе две седмици след като ирански танкер бе превзет от британски кралски морски пехотинци заради предполагаемо нарушение на санкциите на Европейския съюз срещу Сирия.

По-рано, САЩ приветстваха Великобритания заради задържането на танкера на Иран в Гибралтар. Това заяви в началото на юли съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.

Вчера Германия официално отказа да вземе участие във военната инициатива в Ормузкия проток. По-рано германски представители изразиха скептичност относно предложението на САЩ.

Вашингтон поиска от Берлин да се включи в международна операция по охрана на петролните танкери през Ормузкия проток. Американското посолство в Берлин официално поиска помощ от Германия.

Иран и Русия подготвят съвместни учения в Ормузкия проток

Иран и Русия подготвят съвместни учения в Ормузкия проток

Ханзади поясни, че документът е подписан по време на посещение в Русия