Великобритания изпраща допълнително военнослужещи и кораби в Бахрейн с цел защита на търговските кораби в Персийския залив, информира Скай нюз.

Войниците ще бъде разположени след пристигането на втори голям британски боен кораб в региона. Действията на Лондон са в отговор на решението на Иран да задържи петролен танкер под британски флаг.

Иран пусна видео с предупреждение към британски кораб при задържането на танкер

Иран пусна видео с предупреждение към британски кораб при задържането на танкер

Не рискувайте живота си. Петролният танкер е под наш контрол. Не се намесвайте в операцията

Британската медия е научила, че Великобритания ще изпрати малък брой военнослужещи в Бахрейн тази седмица, за да засилят охраната на корабите в региона.

Разрушителят HMS Duncan ще подпомага безопасното преминаване на корабите под британски флаг в Ормузкия проток, където Революционната гвардия на Иран задържа танкера Stena Impero по-рано този месец.

Иран пое контрол над кораба, след като британците задържаха ирански супертанкер край Гибралтар по-рано този месец.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство уточни, че ескадреният миноносец HMS Duncan ще работи съвместно с фрегатата HMS Montrose за гарантиране безопасното преминаване на търговските кораби през Ормузкия проток.

Свободното мореплаване в Ормузкия проток е важно не само за Великобритания, но и за нашите международни партньори и съюзници, обяви британският военен министър Бен Уолъс.

Великобритания е близо до европейска подкрепа за мисия в Ормуз

Великобритания е близо до европейска подкрепа за мисия в Ормуз

Европа не е сигурна за ролята на САЩ, Китай има военна база в Джибути, но не се коментира включване на Пекин, обясняват дипломати