Франция, Италия и Дания предоставят първоначална подкрепа за британския план за европейска военноморска мисия, която да осигури безопасно корабоплаване през Ормузкия пролив, предложено след завземането на танкери от Иран, заявиха трима висши дипломати от ЕС, цитирани от "Ройтерс".

Предпазливата подкрепа на среща на пратеници на ЕС в Брюксел контрастира рязко с хладната реакция, показана от европейските съюзници на подобен американски призив, отправен за първи път от НАТО в края на юни, когато страните се опасяваха, че ще влошат напрежението между САЩ и Иран.

По-рано, САЩ приветстваха Великобритания заради задържането на танкера на Иран в Гибралтар. Това заяви в началото на юли съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.

Британия зове Европа за съвместни морски действия срещу Иран

Британия зове Европа за съвместни морски действия срещу Иран

Лондон иска да премахне "държавното пиратство" в стратегическия воден път

"Искането на Великобритания, а не на Вашингтон, улеснява европейците да се обединят около това", заяви висш дипломат от ЕС. "Свободата на корабоплаването е от съществено значение, това е различно от американската кампания за максимален натиск върху Иран."

Великобритания тества идеята пред висши дипломати на ЕС на среща в Брюксел, като заяви, че няма да ангажира пряко Европейския съюз, НАТО или САЩ, коментират дипломатите.

Това е първото официално европейско заседание, откакто британският външен министър Джереми Хънт очерта плановете на парламента, за да защити пролива, през който минава една пета от световния петрол.

Иран: Следим всички кораби на САЩ в Персийския залив

Иран: Следим всички кораби на САЩ в Персийския залив

Ние наблюдаваме всички вражески кораби, особено тези на Америка

Британското външно министерство и представители на отбраната също обсъдиха възможна мисия, която вероятно може да включва не само кораби, но и самолети, с техните италиански, испански, френски и германски колеги.

Високопоставен германски дипломат в Берлин заяви, че външният министър Хайко Маас е в близък контакт с британските и френските си колеги Хънт и Жан-Ив Льо Дриан, за да "допринесат за сигурността" в Персийския залив, включително за морска сигурност.

Холандия също оценява британското предложение, а испански представител коментира, че Мадрид е провел разговори с Лондон и проучва идеята.

НАТО: Иран да пусне двата танкера

НАТО: Иран да пусне двата танкера

Задържането на корабите било в нарушение на международното право

Иран отхвърля идеята и заявява, че чуждестранните сили трябва да оставят охраната на Техеран и другите в региона. Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Кувейт и Ирак изнасят по-голямата част от суровината си през пролива.

Въпреки американския призив за защита на жизненоважният транспортен коридор, американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ плащат за маршрут, който не използва толкова, колкото в миналото.

"Не ни е нужно. Станахме износител", коментира той във Вашингтон, като се позова на растящия износ на САЩ. "Ние сме тези, които защитаваха. Никога не получихме обезщетение за това", добави Тръмп, предлагайки Китай и Япония да направят повече.

САЩ струпват войски в Саудитска Арабия - задава ли се нова война?

САЩ струпват войски в Саудитска Арабия - задава ли се нова война?

И въпреки че МБС е силният човек в Саудитското кралство, надежден партньори ли е?

Предвид плановете на Великобритания да напусне ЕС, мисията ще се стреми да бъде по-свободна коалиция от тази на анти-пиратската военноморска мисия Аталанта, край бреговете на Сомалия, и може да включва държави извън ЕС като Норвегия.

Китай има военна база в Джибути, въпреки че не е имало дискусия за включване на Пекин, обясняват дипломати.

Великобритания има за цел да проведе допълнителни срещи със страните от ЕС, включително Стокхолм, заявяват дипломатите, докато на срещата на ЕС в Брюксел Полша и Германия също проявяват интерес.

Мисията може да е със съвместно френско-британско командване, обяснява един от пратениците. Великобритания разполага с военноморска база в Оман, а Франция - в Обединените арабски емирства.

Всяка мисия все още се нуждае от одобрение от парламентите в някои страни от ЕС, допълват дипломати.

Всяка бъдеща мисия ще патрулира и ще ръководи усилията за наблюдение, ще ескортира търговски кораби и ще се координира с военни кораби в района. Всяка сила ще трябва да работи със САЩ, доминиращата военна сила в света.

"Все още има въпроси: до каква степен трябва да използваме американска помощ? Трябва да говорим и с тях", коментира дипломат.

Искането на САЩ за международна мисия за защита на корабоплаването, по време на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел на 27 юни получи неодобрението на Франция и Германия. Те се притесняват, че военен съюз, воден от САЩ, ще бъде въвлечен в евентуална конфронтация с Иран.

Иран призова бъдещия британски премиер да не участва в игричките на "Екип Б"

Иран призова бъдещия британски премиер да не участва в игричките на "Екип Б"

Иран не се стреми към сблъсък