Великобритания призова Европа за обща военноморска мисия, която да осигури безопасно корабоплаване през Ормузкия пролив, дни след като Иран задържа танкер плаващ под британски флаг, което Лондон определя като акт на "държавно пиратство" в стратегическия воден път, съобщава "Ройтерс".

Министърът на външните работи Джеръми Хънт очерта планове пред парламента след заседание на комисията по извънредни ситуации на правителството, която обсъди отговора на Лондон за залавянето на танкера "Стена Имперо" от ирански командоси в морето.

САЩ приветстваха Великобритания заради задържането на танкера в Гибралтар

САЩ приветстваха Великобритания заради задържането на танкера в Гибралтар

Междувременно САЩ наложиха свои собствени тежки санкции

"Според международното право Иран няма право да възпрепятства преминаването на кораба - нито да се качват на него. Следователно това е акт на държавно пиратство", заяви британският министър на външните работи Джеръми Хънт пред парламента.

"Сега ще се стремим да създадем европейска мисия за морска защита, която да подкрепя безопасното преминаване както на екипажа, така и на товара в този жизненоважен регион", допълва Хънт.

Британското изявление сигнализира за потенциален преход на основните европейски съюзници на Вашингтон, които досега гледат хладно към исканията на САЩ да увеличат военното си присъствие в Персийския залив, поради нежеланието им да ескалират конфронтация в региона.

Мей проведе извънредна правителствена среща за отговор срещу Иран

Мей проведе извънредна правителствена среща за отговор срещу Иран

Към момента не се разглеждат варианти за военни операции

Не е ясно какво точно влияние може да има Великобритания в Европа, като се има предвид, че предстои да бъде избран нов премиер, който се очаква да е Борис Джонсън, поемаш страната, разделена за Брекзит, планираният развод с Европейския съюз.

Хънт обясни, че предложението за морска защита няма да включва участието на европейска военна сила в подкрепа на твърдата позиция на Вашингтон срещу Иран.

Предложената нова мисия за морска закрила "няма да бъде част от политиката на САЩ за максимален натиск върху Иран, защото ние оставаме ангажирани със запазването на ядреното споразумение с Иран", допълва той.

Лондон, Берлин и Париж настояха за свободно преминаване през Ормузкия пролив

Лондон, Берлин и Париж настояха за свободно преминаване през Ормузкия пролив

Да се избягва ескалация…

В Никарагуа иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обвини британския танкер, че е изложил на опасност корабоплаването, като е изключил сигнала си за по-дълго от разрешеното и е "минавал по грешен канал".

Зариф обясни, че действията на Иран не са отмъщение спрямо британското задържане на ирански танкер две седмици по-рано в Гибралтар и предупреди Запада да не започва "конфликт", заявявайки, че Техеран не търси конфронтация.

"Започването на конфликт е лесно, но прекратяването му би било невъзможно. Важно е всички да осъзнаят, важно е и за Борис Джонсън да разбере, че Иран не търси конфронтация", коментира Зариф.

Най-големите европейски съюзници на Вашингтон Великобритания, Франция и Германия се противопоставиха на решението на американския президент Доналд Тръмп миналата година да се откаже от международното споразумение, което даде на Иран достъп до търговия в замяна на ограничения в ядрената им програма.

В последния елемент от кампанията си за натискСАЩ заявиха, че налагат санкции държавната китайска енергийна компания Zhuhai Zhenrong Co Ltd за нарушаване на ограниченията, наложени върху иранския петролен сектор, заяви американският държавен секретар Майк Помпео.

Германия предупреждава Иран, че може да се стигне до война

Германия предупреждава Иран, че може да се стигне до война

Маас: Може да има само губещи при евентуална военна ескалация

Европа се опитва да остане неутрална, докато напрежението между Техеран и Вашингтон се повишава. Но Великобритания е затънала в кризата от 4 юли, когато задържа иранския танкер край Гибралтар, обвинен в нарушаване на санкциите срещу Сирия.

Иран многократно заплашваше да отвърне на удара, като накрая задържа британския "Стена Имперо" в петък, използвайки същата тактика - командоси, които се спускат на палубата от хеликоптер - британските кралски морски пехотинци също демонстрираха уменията си от хеликоптер на борда на иранския кораб.

В същото време, САЩ разполагат с ударна военноморска група в Персийския залив и флот, който е много по-мощен от комбинираните сили на европейски съюзници. Но през последните седмици се отбелязва, че не могат да защитят корабоплаването.

Запитан за задържането на британския кораб, Помпео коментира: "Отговорността ... пада на Обединеното кралство, да се грижи за своите кораби." Почти една пета от световното потребление на петрол минава през Ормузкия пролив.

В отделно развитие, което може да породи повече напрежение, Иран заяви, че е арестувал 17 шпиони, работещи за ЦРУ, и осъди някои от тях на смърт. Иранската държавна телевизия публикува снимки, в които се казва, че са служители на ЦРУ, които са били в контакт със заподозрени шпиони. Министерството на разузнаването заяви, че 17 шпиони са арестувани за 12 месеца до март 2019 г.

И Тръмп обвини Иран в лъжа за шпионите на ЦРУ

И Тръмп обвини Иран в лъжа за шпионите на ЦРУ

"Просто повече лъжи и пропаганда, както за сваления им дрон"