Британският премиер Тереза ​​Мей свика извънредна правителствена среща за сигурност в понеделник, за да обсъди как да отговори на завземането на танкери под флага на Великобритания в Ормузкия пролив от Иран, съобщава АП.

На срещата на министрите е обсъдено как да се осигури сигурността на корабоплаването в чувствителния регион, който е от жизненоважен за световните доставки на петрол.

Министърът на външните работи Джереми Хънт планира да информира Парламента за танкера "Стена Имперо" и неговия екипаж от 23 души, който сега е в охранявано иранско пристанище.

Иран е задържал британски танкер за контрабанда на петрол

Иран е задържал британски танкер за контрабанда на петрол

Плавателният съд изпрати сигнал за помощ в неделя

Иран публикува нов видеозапис с кораба и се съобщава, че екипажът е невредими. Нито един от 23-те задържани не е британски гражданин, те са предимно индийски и филипински, руски и латвийски граждани, съобщава БиБиСи.

В иранските медии се появяват видеозаписи и снимка, които показват, как готвачите на танкера приготвят храна за членовете на екипажа. Изображенията, публикувани от Fars и Irib, показват, че някои от 23-те членове на екипажа провеждат срещи и наблюдават компютърните системи.

По време на една от тези "среща", член на екипажа казва на другите: "Не гледайте камерата."

Официалният говорител на Май, Джеймс Слейк, заяви, че Иран е здържал кораба с фалшиви и незаконни претенции и трябва незабавно да го освободи, както и неговия екипаж.

Той допълва, че индивидуален военноморски ескорт на всички кораби с флаг на Великобритания не е опция поради големия трафик, но отрича, че съкращенията са превърнали Кралския флот в твърде малък.

"Ние имаме най-големия военен бюджет в Европа и инвестираме в кралски флот, който е на световно ниво", коментира Слейк.

Великобритания обмисля редица варианти за повишаване на икономическия и дипломатически натиск върху Иран, но властите твърдят, че военни операции не се разглеждат в момента.

Великобритания също търси подкрепа от ключови европейски съюзници в опит да запази Ормузския проток отворен за корабоплаване.

Кризата с танкерите се развива в последните дни от управлението на Мей. Консервативната партия планира да назове своя наследник във вторник, а новият премиер (или Борис Джонсън, или Джеръми Хънт) се очаква да встъпи в длъжност в сряда.

Разговори по радиостанция разкриват конфронтацията между Иран и Великобритания

Разговори по радиостанция разкриват конфронтацията между Иран и Великобритания

"Ако се подчините, ще бъдете в безопасност"