Появи се запис от разговори по радиостанция между британската фрегата и катери на иранските военноморски сили, минути преди британският петролен танкер да бъде задържан в Персийския залив, съобщават британските медии.

В записа се чува от иранския катер да казват на фрегатата HMS Montrose, че искат да инспектират танкера от съображения за сигурност.

Плаващият под британски флаг танкер "Стена Имперо" беше задържан от иранските власти в петък.

Британският външен министър Джереми Хънт призова Иран да прекрати "незаконното" задържане на танкера.

Иран е тръгнал по "опасен път", предупреждава Лондон

Иран е тръгнал по "опасен път", предупреждава Лондон

Великобритания готви твърд отговор заради задържания танкер

В записа от разговорите по радиостанцията, до който са се добрали от британската фирма за морска сигурност Dryad Global, може да се чуе иранският катер да казва на кораб, за който се смята, че е "Стена Имперо", да промени курса си, настоявайки: "Ако се подчините, ще бъдете в безопасност."

След това британската фрегата HMS Montrose се идентифицира и казва на "Стена Имперо": "Тъй като извършвате транзитно преминаване в признат международен проток, съгласно международното право вашето преминаване не трябва да бъде нарушавано, възпрепятствано или затруднявано."

След това британската фрегата пита иранския кораб да потвърди, че "не възнамерява да нарушава международното право", като се опитва да задържи британския танкер.

Иран разпространи в петък кадри от задържането на "Стена Имперо". Британският танкер беше задържан от Революционната гвардия на Иран в петък в Ормузкия проток. Техеран обяви, че британският кораб е "нарушил международните морски правила". Кадри, появили се в събота, показаха момента, в който танкерът е бил арестуван. Кадрите бяха разпространени от свързаната с Революционната гвардия новинарска агенция "Фарс".

Фрегатата HMS Montrose е била предупредена и се е опитала да се намеси, както го направи - успешно - с друг британски танкер преди малко повече от седмица.

Но този път фрегатата е била твърде далеч, за да попречи на задържането на "Стена Имперо" - танкерът вече е бил в ирански води.

Иранската държавна новинарска агенция ИРНА уточни, че танкерът е бил арестуван, след като се е сблъскал с ирански риболовен кораб и не е реагирал на призивите за помощ на по-малкия ирански плавателен съд.

Русия замесена в задържането на танкери от Иран?

Русия замесена в задържането на танкери от Иран?

Напрежение в Персийския залив

Ала Джереми Хънт заяви, че британският танкер е арестуван във водите на Оман в "очевидно нарушение на международното право" и след това е бил принуден да плава към Иран.

Шведските собственици на "Стена Имперо" - Stena Bulk, увериха, че корабът е бил в пълно съответствие с регулациите и е бил в международни води по време на акцията на Революционната гвардия. От компанията допълниха, че членовете на екипажа, които са индийци, руснаци, латвийци и филипинци, са в добро здраве.

Втори танкер задържан от Иран

Втори танкер задържан от Иран

Плаващият под либерийски флаг "Месдар" е бил освободен

Втори британски танкер, плаващ под либерийски флаг, "Месдар", също беше задържан от Революционната гвардия в петък, но по-късно беше освободен.

Иран обяви, че действа в отговор на задържането от британски морски пехотинци на иранския танкер Grace 1 край бреговете на Гибралтар по-рано този месец, като причина за това беше, че превозвал петрол за Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз.