Британски военен кораб, който е придружавал задържания британски петролен танкер "Стена Имперо", се е опитал да попречи на Революционната гвардия на Иран да арестува кораба. Това обяви бригаден генерал Рамезан Шариф, който е говорител на гвардията, съобщава иранската агенция "Фарс".

Въпреки "съпротивата и намесата" на британския военен кораб, Революционната гвардия успяла да изтегли танкера до брега, твърди Шариф.

Иран задържал британския танкер в отговор на ареста на иранския танкер в Гибралтар

Иран задържал британския танкер в отговор на ареста на иранския танкер в Гибралтар

"Правилото за реципрочни действия е добре известно в международното право"

Според него британският танкер е изключил системите си за местоположение и е получил многобройни предупреждения за опасното си поведение, преди да бъде задържан.

Говорителят на Революционната гвардия твърди, че британският военен кораб се е намесил, за да се опита да спре иранските военноморски командоси, включително с летящи хеликоптери в околността.

Шариф подчерта, че действията на Революционната гвардия по време на инцидента в петък били в строго съответствие с международните морски закони, регулиращи поведението в Персийския залив и Ормузкия проток. Според говорителя "някои чуждестранни кораби" не са спазили тези правила, като са имали поведение, което той определи като "арогантно, провокативно и заплашително".

От британското военно министерство са отказали коментар на тази информация пред "Ройтерс".

Германия и Франция смъмриха Иран за задържането на британския танкер

Германия и Франция смъмриха Иран за задържането на британския танкер

Зоват Иран да освободи незабавно кораба

По-рано беше съобщено, че британският петролен танкер е бил откаран в пристанище "Бандер Абас", а Иран твърди, че корабът е участвал в инцидент с ирански риболовен кораб.

Според Иран риболовният кораб е изпратил сигнал за бедствие, а британският танкер пренебрегнал сигнала, след като преди това британският съд е блъснал риболовния кораб.

Нови информации също така показват, че британският кораб не е превозвал товар, когато е задържан от Революционната гвардия на Иран.

На 4 юли британски морски пехотинци задържаха ирански петролен танкер в Гибралтар. Британските власти заподозряха, че танкерът превозва петрол за Сирия, което е в нарушение на санкциите на Европейския съюз.

Иран е тръгнал по "опасен път", предупреждава Лондон

Иран е тръгнал по "опасен път", предупреждава Лондон

Великобритания готви твърд отговор заради задържания танкер