Съветът на пазителите на Иран обяви, че задържането на британския танкер "Стена имперо" е в отговор на задържането на иранския танкер в Гибралтар от страна на Великобритания по-рано този месец, съобщава "Асошиейтед прес".

"Правилото за реципрочни действия е добре известно в международното право", изтъкна говорителят на съвета, цитиран от иранската агенция "Фарс".

Иран е тръгнал по "опасен път", предупреждава Лондон

Иран е тръгнал по "опасен път", предупреждава Лондон

Великобритания готви твърд отговор заради задържания танкер

По думите му Иран е взел правилно решение в отговор на "нелегитимната икономическа война и задържането на петролни танкери".

Съветът на пазителите рядко коментира подобни въпроси, но когато го прави, се смята, че това отразява възгледите на иранския вожд аятолах Али Хаменеи, защото органът работи в тясно сътрудничество с него, а той има последната дума по всички държавни дела.

Иранската телевизия разпространи първите кадри на задържания британски танкер, ден след като той бе задържан от Революционната гвардия. На кадрите се вижда петролният танкер "Стена Имперо" близо до пристанището Бандар Абас в Южен Иран, недалеч от Ормузкия проток.

Германия и Франция смъмриха Иран за задържането на британския танкер

Германия и Франция смъмриха Иран за задържането на британския танкер

Зоват Иран да освободи незабавно кораба