Франция, Германия и Бахрейн подкрепиха Великобритания, след като британски петролен танкер беше задържан от Иран в Ормузкия проток. И трите държави осъдиха действията на Иран в изявления.

Говорителят на германското външно министерство настоя: "Призоваваме Иран да освободи незабавно кораба и екипажа му."

Според Германия действията на Иран могат допълнително да задълбочат напрежението в региона и че това "ще бъде много опасно и ще подкопае всички продължаващи опити за намиране на изход от настоящата криза".

От своя страна външното министерство на Франция коментира: "С голяма тревога научихме за задържането на британски кораб от иранските сили, като ние категорично осъждаме това в контекста на вече напрегнатата ситуация в региона."

Иран е тръгнал по "опасен път", предупреждава Лондон

Иран е тръгнал по "опасен път", предупреждава Лондон

Великобритания готви твърд отговор заради задържания танкер

По-рано днес британският външен министър Джереми Хънт също изрази загриженост във връзка с действията на Иран, като го нарече "опасен път".

Иранската агенция "Фарс" първа съобщи снощи, че британският петролен танкер е бил откаран в пристанище "Бандер Абас", а Иран заяви, че корабът е участвал в инцидент с ирански риболовен кораб.

Според Иран риболовният кораб е изпратил сигнал за бедствие, а британският танкер пренебрегнал сигнала, след като преди това британският съд е блъснал риболовния кораб.

Нови информации също така показват, че британският кораб не е превозвал товар, когато е задържан от Революционната гвардия на Иран.

На 4 юли британски морски пехотинци задържаха ирански петролен танкер в Гибралтар. Британските власти заподозряха, че танкерът превозва петрол за Сирия, което е в нарушение на санкциите на Европейския съюз.