Британският министър на външните работи Джереми Хънт разговаря по телефона с германския си колега Хайко Маас и с френския външен министър Жан-Ив ле Дриан.

Тримата са обсъдили ситуацията със задържането на британския танкер "Stena Impero"от Иран, съобщи министерството на външните работи на Великобритания.

Корабът беше задържан на 19 юли в Ормузкия пролив от т. нар. Корпус на стражите на иранската революция.

Тримата министри са единодушни, че правото на свободно транзитно преминаване през пролива е особено важен приоритет за европейските страни.

НАТО: Иран да пусне двата танкера

НАТО: Иран да пусне двата танкера

Задържането на корабите било в нарушение на международното право

Първите дипломати на Великобритания, Германия и Франция смятат, че трябва да се избегне по-нататъшна ескалация на конфликта в Ормузкия пролив.

По-рано иранската страна обвини "Stena Impero" в контрабанда на петрол. Лондон предупреди Техеран, че задържането на кораба ще има сериозни последици. Министър Хънт уточни, че не става дума за военна намеса, а за дипломатически подход при търсенето на изход от ситуацията.

По-рано край Гибралтар беше задържан ирански танкер, превозващ 2,1 млн. барела лек суров петрол за Сирия, в нарушение на международните санкции срещу Дамаск. В задържането му участваха британски морски пехотинци.Иранският лидер аятолах Али Хаменей обяви, че страната му ще отмъсти за задържането на иранския танкер,