Северноатлантическият алианс (НАТО) осъди задържането на двата петролни танкера в Ормузкия проток от Иран, единият от които плава под британски флаг, и призова иранските власти да освободят корабите с екипажите им на борда. Това се посочва в изявление на говорителя на НАТО Оана Лунгеску, публикувано на официалния сайт на организацията.

НАТО счита, че конфискацията на петролни танкери е нарушение на международните морски норми. "Осъждаме изземването на два търговски кораба в Ормузкия пролив", се казва в доклада. "Това представлява пряко предизвикателство към международната свобода на корабоплаването." "Призоваваме Иран незабавно да освободи корабите и техните екипажи", добавиха от Алианса.

Британски военен кораб опитал да попречи на Иран да задържи британския танкер

Британски военен кораб опитал да попречи на Иран да задържи британския танкер

Въпреки намесата му, Иран успял да го изтегли до брега

Отбелязвайки ангажимента на Великобритания за дипломатическо решение на настоящата ситуация чрез диалог, НАТО изрази подкрепа за този подход на британските власти за разрешаване на конфликта. "НАТО подкрепя дипломатическите усилия за разрешаване на ситуацията около залавянето на танкери", каза Лунгеску.

Иран започва разследване на задържания танкер

Иран започва разследване на задържания танкер

Целият 23-членен екипаж трябва да остане на борда

Ормузкият пролив, чрез който се транспортира почти една пета от използвания в света нефт, свързва Персийския и Оманския заливи. По този начин се доставя по-голямата част от петрола, изнасян от Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Кувейт и Ирак, както и почти целия LNG, произведен от Катар, най-големият износител на този вид гориво в света.