Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц заяви, че е много скептичен по отношение на искането на САЩ да се присъединят към военна мисия в пролива Ормуз, съобщава "Ройтерс".

САЩ предложиха да се засилят усилията за опазване на Ормузкия пролив в Персийския залив, в момент на засилено напрежение с Иран. Около една пета от петрола в света преминава през протока.

Вчера САЩ официално поискаха Германия да се присъедини към Франция и Великобритания в мисия за обезпечаване на пролива и за "борба с иранската агресия".

САЩ официално канят Германия за морска мисия в Ормуз

САЩ официално канят Германия за морска мисия в Ормуз

"Помолихме Германия заедно с Франция и Обединеното кралство да помогнат за потушаването на иранската агресия в протока"

"Много съм скептичен към това и смятам, че това е скептицизъм, който споделят много други", коментира Шолц.

Той обяснява, че е важно да се избегне военна ескалация в региона и че такава мисия носи риск да бъде завлечена в още по-голям конфликт. "Ето защо мисля, че това не е добра идея", каза той.

Съществува противопоставяне на социалдемократите на Шолц (СПД), младши партньори в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, за включване в мисия, ръководена от САЩ.

На въпрос дали партиите в коалицията споделят едно и също мнение по искането на САЩ, Шолц отговори: "Да, това е моето впечатление."

Той коментира, че Берлин все още разглежда международното ядрено споразумение с Иран като най-добрият вариант да се попречи на разработването на ядрена бомба.

Зариф призова Тръмп към дипломация и да не вярва в изопачена световна история

Зариф призова Тръмп към дипломация и да не вярва в изопачена световна история

Иран определя дипломацията за равна на благоразумие, а не на слабост