Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф призова Доналд Тръмп да разрешат по дипломатически път противоречията между двете страни и да не се влияе от съветници и съюзници, които според него тласкат Вашингтон към война с Техеран, пише Зариф на страницата си в Туитър.

"В продължение на хилядолетия иранците оцеляват срещу всеки агресор ... САЩ похарчиха 7 трилиона долара и реки от кръв в нашия регион в най-големия си провал след Виетнам", допълва Зариф.

Повечето американци одобряват военни действия срещу Иран и КНДР

Повечето американци одобряват военни действия срещу Иран и КНДР

60 на сто анкетираните вярват, че КНДР и Иран са реална заплаха за националната сигурност на САЩ

"Доналд Тръмп, отхвърли фалшивата история на екипа Б (б.р. състоящ се, както Зариф многократно коментира, от Джон Болтън, израелския премиер Бенямин Нетаняху, както и Саудитска Арабия и престолонаследник) и тяхната жажда за безкрайна война", коментира Зариф.

"Дипломатията е равносилна на благоразумие, а не на слабост", пише още той.

Под своя пост, иранският външен министър публикува откъс от документ на помощника на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън, публикувана на 11 септември 2017 г., в който той се изказа против международното споразумение за ядрената програма на Иран.

В същото време Зариф подчертава думите на Болтън, че "Иран никога не е печелил война, но никога не е губил преговори".

Самият Тръмп писа в понеделник: "Само не забравяйте, че иранците никога не спечелиха война, но никога не загубиха преговори".

САЩ официално канят Германия за морска мисия в Ормуз

САЩ официално канят Германия за морска мисия в Ормуз

"Помолихме Германия заедно с Франция и Обединеното кралство да помогнат за потушаването на иранската агресия в протока"