Руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще бъде принудена да започне да разработва базирани на сушата ядрени ракети с малък и среден обсег, ако и САЩ започнат да правят същото след края на договора за контрол върху въоръженията, предаде ТАСС.

САЩ официално напуснаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на 2 август, след обвинения, че Русия го нарушава. Москва съответно отхвърля обвиненията, но и тя обяви своето ответно напускане на договора.

"Ако получим достоверна информация, че САЩ са завършили разработването и са пристъпили към производството на съответните системи, Русия ще бъде принудена да пристъпи към пълномащабно разработване на аналогични ракети", заяви Путин.

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ
Обновена

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ

Сергей Рябков призова САЩ да наложат мораториум върху разгръщането на ядрени ракети

"Независимо от случилото се, ние все още разчитаме на здравия разум, на чувството на отговорност на американските колеги и техните съюзници пред своите народи, както и пред цялата международна общественост", подчертава руският президент.

Неговото мнението обаче е, че действията на САЩ неизбежно ще повлекат след себе си девалвация, разклащане на всички основни конструкции за глобална сигурност, включително и Договора за стратегическите настъпателни оръжия и Договора за неразпространение на ядреното оръжие, посочва още Владимир Путин. "Такъв сценарий означава възобновяване на несдържана от нищо оръжейна надпревара."

ООН: Светът губи безценна спирачка на ядрена война

ООН: Светът губи безценна спирачка на ядрена война

Това вероятно ще увеличи, няма да намали, заплахата от балистични ракети

По думите му за това е необходимо време, но "до постъпването на подобни системи на въоръжение в руската армия реалните заплахи, възникващи за Русия във връзка с оттеглянето на САЩ от договора за ракетите със среден и малък обсег, ще бъдат надеждно парирани с вече съществуващите при нас средства: ракети с въздушно базиране "Х-101" и "Кинжал", с морско базиране "Калибър", а също перспективни комплекси, включително свръхзвукови системи тип "Циркон".

Владимир Путин гарантира, че Русия няма първа да разполага наземни ракети със среден и малък обсег, ако подобни стъпки не бъдат предприети от САЩ: "Всички наши действия ще имат изключително ответен, огледален характер."

По думите на Владимир Путин е важно Москва и Вашингтон да подновят преговорите за контрол върху въоръженията, за да предотвратят ескалацията и гонката във въоръжението.

"За да избегнем хаоса, в който няма никакви правила, ограничения и закони - е нужно още сега да се съсредоточим върху възможните опасни последствия и да започнем сериозен диалог без двусмисленост и по същество, заявява Владимир Путин.