Заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов даде нови подробности за новата свръхзвукова ракета "Кинжал", разкрита наскоро от руския президент Владимир Путин в реч пред горната камара на парламента.

По думите му, ракетната система "Кинжал", която е с въздушно изстрелване и която освен че била способна да направи безполезни всички съществуващи и бъдещи противоракетни системи, също така можела да унищожи големи, движещи се на море морски цели като самолетоносачи, разрушители и крайцери.

"Това е клас прецизни оръжия, които разполагат с многофункционална бойна глава, способна да удря както стационарни, така и движещи се цели", уточни Борисов пред в. "Червена звезда", който се издава от руското военно министерство.

Потвърждавайки, че "Кинжал" е базирана на свръхзвуковия изтребител прихващач МиГ-31, генералът обяснил, че самолетът "излита във въздуха, ускорява до определена скорост на голяма височина и тогава ракетата започва автономното си движение".

Русия с успешно изпитание на новата свръхзвукова ракета "Кинжал"

Русия с успешно изпитание на новата свръхзвукова ракета "Кинжал"

Според Путин това е "идеално оръжие"

Според Борисов способността на "Кинжал" да достига скорост от около 10 маха "позволява на ракетата да се приближи бързо до целта си, за разлика от крилатите ракети, които летят със средна скорост от около 850-900 км/ч".

Коментирайки думите на ген. Борисов, военният анализатор Виктор Баранец посочил, че системата "Кинжал" била "предопределена да се превърне в същия вид руска марка като автомат "Калашников", противовъздушните системи С-300 и С-400 и ракетите "Искандер".