Русия обяви, че успешно е изпитала свръхзвукова ракета, която руският президент Владимир Путин нарече "идеално оръжие", докато разкриваше новия набор от руски оръжия от ново поколение по-рано този месец, съобщава "Франс прес".

Високопрецизната ракета "Кинжал" е била изстреляна от свръхзвуковия изтребител МиГ-31, който е излетял от летище в Южния военен окръг в югозападната част на Русия, уточниха от руското военно министерство.

"Изстрелването се проведе по план, свръхзвуковата ракета порази целта си", добавиха от ведомството.

Руските военни публикуваха видео материал, показващ двама пилоти, готвещи се за полет и качващи се на изтребител, на който е прикачена голяма ракета.

Монтирано с войнствена, патриотична музика, видеото след това показва ракета, която се отделя от самолета и се плъзга по тъмното небе, оставяйки огнена следа зад себе си.

Ракетата "Кинжал" беше едно от многото нови оръжия, които Путин разкри по време на обръщението си пред горната камара на руския парламент по-рано този месец, което беше в навечерието на президентските избори на 18 март, които той със сигурност ще спечели с голяма преднина.

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия
на живо

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия

Путин говори пред Федералното събрание

По думите на Путин, ракетата лети 10 пъти по-бързо от скоростта на звука и може да преодолее всички известни системи за противовъздушна отбрана.

Ракетата е била разположена в Южния военен окръг на 1 декември, добави руският държавен глава.

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин коментира във "Фейсбук", че също така е бил модернизиран "уникалният" свръхзвуков изтребител МиГ-31, който ще носи ракетите "Кинжал".

От началото на годината са били извършени повече от 250 полета, за да се прецизира работата на ракетните системи, уточниха от руското военно ведомство.