Корабната крилата ракета "Калибър-М", която е създадена за Военноморските сили на Русия, е планирано да бъде разработена и във вариант наземно базиране. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на източник в ракетостроителния отрасъл.

Уточнява се, че това е свързано с плановете на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват.

Путин: Москва е готова да съкрати времето за нанасяне на ядрен удар на САЩ
Обновена

Путин: Москва е готова да съкрати времето за нанасяне на ядрен удар на САЩ

Русия не е заинтересована от конфронтация със САЩ

С оглед възможното окончателно излизане на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват се планира корабната крилата ракета "Калибър-М" с максимален обсег на действие повече от 4 500 километра да бъде разработена във вариант сухопътно базиране, разкри източникът.

ТАСС отбелязва, че официално потвърждение на тази информация към момента няма.

По-рано източникът заяви, че вариантът с наземно базиране може да бъде подготвен за серийно производство до края на 2019 г.

Военният министър Сергей Шойгу коментира, че наземният вариант на комплекса "Калибър-М" с морско базиране е необходимо да бъде разработен в рамките на 2019-2020 г.

САЩ потвърдиха по-рано този месец, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. По време на речта за Състоянието на съюза президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че излизат от договора с Русия.

Руският лидер Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати участието си в договора в отговор на решението на Вашингтон.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).