Руските военни кораби и подводници, снабдени със свръхзвукови ракети "Циркон", ще могат да унищожат командни центрове на територията на САЩ в рамките на пет минути. Това уверил контраадмирал от запаса Всеволод Хмиров пред журналисти, съобщават руските медии.

Хмиров уточнил, че след изтеглянето от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, САЩ ще контролират системи, които те могат да решат да разположат в Европа "от командните центрове на територията на американския континент".

Путин: Москва е готова да съкрати времето за нанасяне на ядрен удар на САЩ
Обновена

Путин: Москва е готова да съкрати времето за нанасяне на ядрен удар на САЩ

Русия не е заинтересована от конфронтация със САЩ

Руските ракети "Циркон" не само щели да създадат противотежест на ракети, разположени в Европа, "но също така ще осигурят способността да бъдат ударени ключови контролни системи - командни центрове", добавил Хмиров.

"Ако превозвач (подводница или военен кораб) с ракети "Циркон" на борда се намира на 500 км от брега, тогава ракетите ще могат да достигат до крайбрежни цели на дълбочина от най-малко 500 км", отбелязал руският военен експерт, допълвайки: "Такава свръхзвукова система като "Циркон" практически пробива всяка система за противоракетна отбрана."

Обявиха за "пълна глупост" способността на Русия да удари САЩ с ракети "Циркон"

Обявиха за "пълна глупост" способността на Русия да удари САЩ с ракети "Циркон"

Било неразумно да се изпращат кораби на хиляди километри

"Броят на военните кораби и подводници с ракети "Циркон" на борда на бойно дежурство в западната част на Атлантическия океан и в източната част на Тихия океан може да възлиза на два-три кораба във всяка посока с около 40 ракети на борда", отбелязал Всеволод Хмиров.