Президентът на руската Академия за геополитически проблеми, доктор на военните науки, капитан I ранг Константин Сивков нарече "пълна глупост" идеята, че при необходимост два или три руски кораба в западната част на Атлантическия океан и източната част на Тихия океан могат да унищожат американски военни центрове за вземане на решения със свръхзвукови ракети "Циркон".

"Това е неразбиране за това, за което иде реч. "Циркон" е противокорабна ракета, предназначена да поразява корабни групи. Наземни цели също могат да бъдат поразявани, но с всичките ѝ преимущества по отношение на скоростта, тя носи обикновена бойна глава. А за унищожаването на командни центрове, особено тези, които се намират под земята, с мощна защита, е необходим голям разход на оръжия. Не мога да си представя кои три кораба се обсъждат?", коментира Сивков пред в. "Взгляд".

Путин: Москва е готова да съкрати времето за нанасяне на ядрен удар на САЩ
Обновена

Путин: Москва е готова да съкрати времето за нанасяне на ядрен удар на САЩ

Русия не е заинтересована от конфронтация със САЩ

Експертът смята, че е неразумно да се изпращат кораби на хиляди километри, за да нанесат такъв удар. Според него за гарантирано унищожаване на командните пунктове на САЩ е необходимо руските сили да се приближат на разстояние от около 500-600 км, което ще бъде много трудно, като се има предвид развитата система за контрол от страна на американците. "Тези кораби дори няма да могат да достигнат бреговете на САЩ на разстояние от 500-1000 км. Там е разположена мощна система за контрол на обстановката над и под вода", предупреди още Сивков.

Той добавил, че за корабите, които ще нанесат удар, трябва да се организира надеждно прикритие. А това са не по-малко от 15 придружаващи кораба за всеки удар, тъй като "те ще атакуват от всички страни".

По думите му, по-целесъобразно е да се използват подводници, като далекобойността на техните ракети е 12 000 км. Най-правилният начин е да се разработва ядрена триада, а "не да се удря по наземни обекти с ракети "Циркон", изтъкнал експертът. Той подчертал, че за изпълнение на подобна задача крилатата ракета "Калибр" ще бъде два пъти по-ефективна от "Циркон".

"Да се говори, че "Циркон" е панацея за всички беди, е идиотизъм в остра форма", обобщи Сивков, призовавайки да не се създават такива "панацеи" от каквито и да е отделни нови видове руски оръжия.

НАТО се озъби на Путин за "неприемливите" ракетни заплахи

НАТО се озъби на Путин за "неприемливите" ракетни заплахи

"НАТО е отбранителен съюз, който е готов да защитава всички членове срещу всякаква заплаха"

В същото време Сивков отбелязал, че Русия разполага със средства за управление за нанасяне на удари по командни центрове на САЩ. "Няма проблеми с това. Координатите на тези обекти са добре познати. Проблемът ще бъде в осигуряването на целенасочено обозначаване на мобилните корабни групи на врага ", подчерта Сивков.

Вчера руският президент Владимир Путин обяви по време на ежегодното си обръщение пред Федералното събрание, че работата по ракетите "Циркон" вървяла добре и по график. По думите му, ракетата "Циркон" щяла да има скорост от повече от 9 маха и обхват на поразяване над 1000 км. Предвижда се тази ракета да бъде разполагана на бъдещи надводни и подводни кораби, както и на съществуващи.

Путин предупреди също така, че ако в Европа бъдат разположени американски ракети със среден обсег, Русия ще бъде принудена да разгърне средства, които да са в обсега на териториите, където ще бъдат разположени тези ракети, както и на териториите, където се намират центровете за вземане на решения за тяхното използване.