САЩ се занимават с разграбването на петролни находища в Сирия, като това е най-въпиещият практически пример за американската политика. Това обяви в интервю за руската държавна англоезична телевизия RT сирийският президент Башар Асад.

Около 90% от производството на петрол в Сирия е съсредоточено на източния бряг на река Ефрат, който по-рано беше крепост и основен източник на доходи на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), а сега се контролира главно от съюзните на САЩ " Сирийски демократични сили", в които водещ елемент са сирийските кюрди.

Асад: САЩ атакуват врагове и приятели, за да запазят хегемонията си

Асад: САЩ атакуват врагове и приятели, за да запазят хегемонията си

Това констатира сирийският президент Башар Асад в интервю за руската медия RT ("Русия днес")

По-рано говорителят на Пентагона Рат Хофман увери, че приходите от сирийския петрол отиват за кюрдите, а не за американците.

"Разбира се, ние негодуваме, целият народ на Сирия негодува. Това действително е грабеж (...), но тук няма нито международен ред, нито международно право. (...) Това явление, честно казано, не е ново и не се отнася само за военно време", коментира Асад. .

Той подчерта, че "американците винаги се стремят да ограбят други страни по един или друг начин, отнемайки не само петрол, пари и изобщо финансови ресурси, но и права - както политически, така и всички останали".

"Такава е тяхната историческа роля поне от края на Втората световна война. Така че тук няма нищо ново и не изглежда нещо странно или несвързано с предишните им политики. Само от време на време методите на САЩ придобиват нови форми", заключи сирийският държавен глава.

Според руското военно министерство Вашингтон получава повече от 30 млн. долара месечно от добива на петрол в Сирия.

Асад: Тръмп е най-добрият президент на САЩ

Асад: Тръмп е най-добрият президент на САЩ

Не защото е сериозен политик, а е открит за намеренията си, иска нефт