САЩ възнамеряват да разширят военното си присъствие в Индо-Тихоокеанския регион и да дислоцират там допълнителни сили. Това заяви военният министър на САЩ Марк Еспър пред журналисти, цитиран от сайта на Пентагона и от РИА Новости.

Еспър и австралийският му колега Линда Рейнолдс отговаряха заедно на журналистически въпроси.

Шефът на Пентагона подчерта, че първата визита след назначаването му е била в Индо-Тихоокеанския регион. Той е посетил Австралия. По думите му, приоритетното направление за военното министерство е Индо-Тихоокеанския регион. 

Шефът на Пентагона Марк Еспър с първа визита в Афганистан

Шефът на Пентагона Марк Еспър с първа визита в Афганистан

Той ще се срещне с афганистанския президент Ашраф Гани

Един от журналистите зададе въпрос за активните действия на Китай в това пространство и за плановете по "далечното засилено сътрудничество между Австралия и САЩ" в тази връзка.

"В нашата Национална отбранителна стратегия се подчертава, че основната ни работа е Индо-Тихоокеанския регион и за нейната реализация е нужно да се приеме много активно участие. Нужно е да се предислоцират сили в този регион. Нужно е да се увеличи присъствието в района", заяви Еспър.

Той подчерта, че "САЩ ще увеличат числото на партньори и ще укрепят съюзниците си" в региона.

По-рано Еспър заяви, че от гледна точка на Вашингтон, Китай представлява пред западните страни по-голяма заплаха, отколкото Русия. Шефът на Пентагона призова европейските страни сериозно да възприемат предупрежденията на Вашингтон за "военно и икономическо разширение" на Китай. 

Еспър: САЩ ще спазват ракетния договор до последната минута на действието му

Еспър: САЩ ще спазват ракетния договор до последната минута на действието му

Алиансът трябва да е готов да отговори...