Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър пристигна в афганистанската столица на първо посещение, откакто пое Пентагона през юли. Вероятно визитата му е сигнал, че САЩ продължават да търсят начини за прекратяване на най-дългата война в историята на Съединените щати, информират АП, "Ройтерс" и АФП.

Той ще се срещне с афганистанския президент Ашраф Гани и ще посети 14-те хиляди американски войници в Афганистан, където САЩ вече 18 г. водят международна коалиция срещу "Ал Кайда" и талибаните.

Бомба избухна в джамия в Афганистан, десетки загинали

Бомба избухна в джамия в Афганистан, десетки загинали

Покривът на сградата е рухнал

Визитата идва на фона на блокираните мирни преговори. През миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп прекрати разговорите с талибаните на фона на информация, че са близо до предварително споразумение за мир.

Еспър заявил пред журналист на АП на път за Афганистан, че той смята, че Вашингтон може да намали контингента си до около 8600 войници, което няма да попречи на антитерористичните операции срещу джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Ал Кайда".

85 загинали цивилни при насилието по изборите в Афганистан

85 загинали цивилни при насилието по изборите в Афганистан

Още над 370 души са ранени

"Все още целта е да се постигне мирно споразумение в някакъв момент, това е най-добрият начин да се продължи напред", подчертал военният министър.