В насилието, свързано с изборите в Афганистан през миналия месец, са загинали 85 цивилни и повече от 370 са ранени, се изтъква в доклад на ООН, цитиран от "Ройтерс".

По-голямата част от жертвите са причинени от талибаните, които нападнаха няколко избирателни секции в опит да бламират изборите.

Само една четвърт от избирателите, които имат право на глас, подадоха гласа си в президентските избори в Афганистан на 28 септември след заплахите за насилие от страна на талибаните.

Рекордно ниска активност на изборите в Афганистан

Рекордно ниска активност на изборите в Афганистан

В седмиците преди първия тур на президентските избори талибаните заплашиха да атакуват избирателни секции

"Умишлените актове на насилие срещу избиратели, изборни работници, места на предизборни митинги и избирателни секции са напълно неприемливи", изтъква в доклад Тадамичи Ямамото, който е специален пратеник на генералния секретар на ООН за Афганистан.

Повече от една трета от цивилните жертви са деца, се посочва в доклада. 28 души са били убити и почти 250 ранени в деня на изборите, като останалите жертви са причинени от насилие преди или след изборите.

Талибаните, които смятат изборите за нелегитимни и предупредиха хората да не участват, все още не са коментирали.

Докладът обвинява талибаните в умишлени нападения срещу цивилни в изборния ден.

"Масовите и систематични атаки срещу цивилното население могат да представляват престъпления срещу човечеството; Организацията на обединените нации недвусмислено ги осъжда", подчерта Ямамото.

Тринадесет членове на избирателна комисия бяха отвлечени от талибаните на 29 септември, докато 11 други бяха ранени в изборния ден.

Абдула Абдула се обяви за победител на президентските избори в Афганистан

Абдула Абдула се обяви за победител на президентските избори в Афганистан

Ние имаме най-много гласове на тези избори