Иран не се оттегля към по-малко заплашителната военна позиция и агресивно поведение в региона след нападението на 14 септември срещу Саудитска Арабия, коментира за "Ройтерс" командващият американски адмирал в Близкия изток, като предизвиква постоянна загриженост въпреки затишие в насилието.

"Не вярвам, че те изобщо се отдръпват", обяснява вицеадмирал Джеймс Малой, командващ 5-ти флот на САЩ от базата в Бахрейн. САЩ, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Германия публично обвиняват Иран за атаката.

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в Саудитска Арабия на 14 септември, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".

САЩ нямат доказателства, че Иран е атакувал Саудитска Арабия, категоричен Путин

САЩ нямат доказателства, че Иран е атакувал Саудитска Арабия, категоричен Путин

Путин подчерта, че САЩ не са представили доказателства за ролята

Малой не коментира американско разузнаване относно своята оценка. Той обаче признава, че следи отблизо дейностите на Иран. Когато е попитан, дали вижда нещо, свързано с движение на ирански ракети през последните седмици, той обяснява, че редовно проследява движенията на иранските крилати и балистични ракети, "независимо дали те се придвижват към склад или извън склад".

"Аз ежедневно получавам инструктаж за движения и след това оценявам какво би могло да означава това", допълва той.

На въпрос какво му показа последното нападение в Саудитска Арабия, Малой обяснява: "От моя гледна точка, това е наземна версия на това, което направиха с мините ... Изпращат сигнал, тормозят и провокират".

Забележките му са седмица, след като Пентагонът обяви, че изпраща четири радарни системи, ракети "Пейтриът" и около 200 души персонал за подсилване на саудитската отбрана.

Еспър призова Гърция да помогне в защитата на критична инфраструктура

Еспър призова Гърция да помогне в защитата на критична инфраструктура

Министърът на отбраната на САЩ хвали Холандия за военните й разходи

По-рано "Ройтерс" информира, че Пентагонът смята да задържи самолетоносач в района на Персийския залив за неопределено време, на фона на спекулации, че ударната група на USS Abraham Lincoln скоро ще трябва да прекрати разполагането си.

Вицеадмиралът отказва да спекулира за бъдещите действия на самолетоносача, но признава огромната полза от самолетоносачите, както и на корабите в ударните групи, част от многонационални морски усилия, ръководени от САЩ, известни като операция Sentinel.

Операцията е предназначена да възпира иранските атаки в морето - и да ги разкрие, ако се случат. "Това, което Sentinel се стреми, е да наблюдава и да се увери, че ако нещо се случи в морския район, действията ще бъдат изложени".

Саудитска Арабия и Израел призоваха в ООН за световен фронт срещу Иран

Саудитска Арабия и Израел призоваха в ООН за световен фронт срещу Иран

Рияд призова света да окаже "максимален натиск с всеки наличен инструмент"

Това включва предоставя разузнавателна и комуникационна основа за споделяне на данни с държави, които се съгласиха да участват, включително Великобритания, Австралия, Бахрейн, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

"Създадохме по същество зона за защита", обяснява Малой.

Вашингтон първо предложи действия в Персийския залив през юни, след като обвини Иран в нападение на нефтени танкери около протока Ормуз, критична морска точка.

Но предложението бе посрещнато със загриженост в някои европейски столици, които вече са против оттеглянето на Вашингтон от ядрената сделка с Иран.

Малой се срещна с военноморския командир на Саудитска Арабия в неделя, като го увери в подкрепа на САЩ след нападението на 14 септември, което разтърси световните петролни пазари. Той коментира, че подкрепата на САЩ включва обмен на разузнавателна информация.

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море