Саудитска Арабия и Израел използваха трибуната на Общото събрание на ООН, за да призоват света да се опълчи срещу Иран.

Рияд призова света да окаже "максимален натиск с всеки наличен инструмент", за да се прекрати агресията на Иран. Арабската държава смята, че най-добрият начин да се контролира Техеран е чрез орязване на финансовите източници.

Иран използвал съвременни центрофуги в нарушение на ядреното споразумение

Иран използвал съвременни центрофуги в нарушение на ядреното споразумение

Ново нарушение на ядреното споразумение от 2015 г.

Саудитският външен министър Ибрахим ал Асаф използва трибуната на Общото събрание, за да обвини Иран отново за атаката срещу рафинерии на Саудитска Арабия на 14 септември.

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в Саудитска Арабия на 14 септември, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".

Израел Кац, министърът на външните работи на Израел, пък се обърна към арабските държави. Той ги предупреди, че са изправени пред обща заплаха от Иран.

Кац отбеляза пред Общото събрание на ООН, че Ислямската република е основният проблем, който заплашва стабилността и сигурността в Близкия изток. Според него иранският лидер аятолах Али Хаменеи е наредил последната атака срещу саудитски рафинерии.

Иран отсече: На европейците не може да им се има доверие

Иран отсече: На европейците не може да им се има доверие

Заради неспособността им да спасят ядреното споразумение от 2015-а

Министърът също така използва възможността да призове всички държави да признаят Йерусалим за столица на Израел, както САЩ го направиха.