Иран е започнал използването на съвременни модели центрофуги за обогатяване на уран при ново нарушение на ядреното споразумение от 2015 година. Това се посочва в доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), съобщава "Франс прес".

Съвременните центрофуги в иранското съоръжение "Натанц" "са натрупали или са били подготвени за натрупване на обогатен уран", допълват от МААЕ.

Иран готов на промени в ядрената сделка

Иран готов на промени в ядрената сделка

Ако санкциите бъдат прекратени и има връщане към ядреното споразумение, има място да се дадат уверения за излизане от задънената улица

Съгласно споразумението от 2015 г., сключено между Иран и световните сили, което поставя ограничения върху ядрената програма на Иран в замяна на облекчаване на санкциите, Техеран има право да обогатява уран, използвайки по-малко ефективните центрофуги IR-1.

Историческото споразумение е под угроза от май миналата година, когато американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от него и възобнови санкциите срещу Техеран.

Останалите страни по споразумението с Иран - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия - се опитаха да спасят споразумението, но Техеран многократно обвиняваше Европа, че не прави достатъчно.

Иран отсече: На европейците не може да им се има доверие

Иран отсече: На европейците не може да им се има доверие

Заради неспособността им да спасят ядреното споразумение от 2015-а