Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър призова Гърция да допринесе за "международните усилия за защита на критичната инфраструктура в региона на Персийския залив", съобщава "Катимерини".

В Туитър Еспър хвали Гърция като "близък приятел и съюзник на САЩ" и като един от малкото членове на военния съюз НАТО, който харчи над 2% от БВП за отбрана.

Пентагона иска пристанището на Александруполис

Пентагона иска пристанището на Александруполис

Планове на САЩ за Балканите

Длъжностни лица в Атина отговориха, че Гърция не е в състояние да даде своя принос, тъй като е в състояние на тревога в Егейско море и Източното Средиземноморие.

Те обаче информират Вашингтон, че гръцки военни служители в Обединените арабски емирства могат да се присъединят към екипи от военни наблюдатели в района на Персийския залив.

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море

Еспър обясни в Туитър, че е говорил и с холандския министър на отбраната за важния им принос към НАТО и коалицията. "Насърчавам ги да продължат да увеличават инвестициите си в разходи за отбрана и приветствам допълнителна подкрепа за международните усилия за стабилност в региона на Персийския залив".

"Продължавам да изпълнявам обещанието, което дадох активно да търся възможности за преразпределяне на ресурси и да инвестирам обратно в нашите основни приоритети. Току-що завършихме поредния преглед в областта на отбраната и ние постигаме солиден напредък, за да гарантираме разумни разходи за напредък на Националната стратегия за отбрана", допълва Марк Еспър.

Холандският премиер иска от Европа повече военни разходи за защита от Русия и Китай

Холандският премиер иска от Европа повече военни разходи за защита от Русия и Китай

Марк Рюте: Може да не ни харесва, но дните на Европа с минимални разходи под американска защита, свършват