След назначаването на нови администрации в пристанищните власти на Волос, Кавала, Игуменица и Корфу, държавният фонд за разпродажба TAIPED се очаква да вземе решение до края на октомври за използването на други 10 регионални пристанища, включително и това в Александруполис.

Очаква се обаче използването на Александруполис, за което се планираше първо да бъде приватизирано, да бъде замразено.

Промяната в намерението на гръцките власти идва след споразумението за взаимно отбранително сътрудничество между Гърция и САЩ, което предвижда частично използване на инфраструктурата на пристанището от американски сили.

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море

САЩ се интересуват от пристанището в Александруполис по енергийни и военни причини, особено след приватизацията на пристанищната администрация в Солун. Тракийското пристанище предлага достъп до морски, автомобилен, железопътен и въздушен транспорт.

Намира се в точка, която сега е пряко свързана с Егнатия одос - магистралата, която минава през Северна Гърция - и железопътната линия към Солун и до границите с Турция и България.

Освен това е близо до трансатлантическия тръбопровод (TAP) и трасето на тръбопровода Гърция-България (IGB), като и двата ще транспортират природен газ.

Бивш посланик на САЩ вижда Гърция като основна сила за стабилност на Балканите

Бивш посланик на САЩ вижда Гърция като основна сила за стабилност на Балканите

А Турция вече е причина за "голямо главоболие" във Вашингтон

Наскоро бе пусната железопътна връзка между новия контейнерен терминал на пристанище Александруполис и националната железопътна мрежа, която позволява връзка с балканските държави и държави по Черноморието и предоставя възможност за комбиниран транспорт (влак и кораб).

Александруполис също е в центъра на плановете за внос на американски втечнен природен газ на Балканите чрез планираното изграждане на офшорна станция за газификация на втечнен природен газ от американски и гръцки бизнес интереси.

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Средиземноморието е ключово за Русия и за достъп до Южна Европа, Близкия Изток и Северна Африка