САЩ считат, че Гърция може да "поддържа стабилност" в Източното Средиземноморие, според бившия американски посланик в Гърция Никълъс Бърнс в интервю за "Катимерини".

Той допълва, че след споразумението от Преспа вече няма пречки, които блокират Гърция да разшири ролята си в Югоизточна Европа. В същото време той отбелязва, че Турция вече е причина за "голямо главоболие" във Вашингтон.

Относно икономическите сътресения през последните 10 години, Бърнс обяснява, че Гърция е преживяла една от "най-опустошителните кризи на този век" и че гръцкият народ трябва да бъде "горд, че не само е оцелял, но е на пътя на възстановяването" . Все пак много ще зависи от "продължаващата дисциплина и ефективността на правителството в неговите икономически и инвестиционни стратегии".

Гърция измества България и Турция в охраната на небето на Северна Македония

Гърция измества България и Турция в охраната на небето на Северна Македония

Въпреки отрицателните последици от Преспанското споразумение

Бърнс, който бе и посланик в НАТО и зам.-държавен секретар на САЩ сега е професор по практика на дипломацията и международните отношения в Училището за управление Кенеди в Харвардския университет, вижда "успешни" отношения между новото гръцко правителство и администрацията на Тръмп.

"Знам, че много млади хора са се преместили в Европа, САЩ и другаде, за да намерят работа. Като приятел на Гърция мога само да се надявам, че чуждестранните инвестиции се увеличават, кредитният рейтинг на Гърция се засилва и туризмът продължава да е успеше", обяснява той.

Според него, след като въпросът за името на Македония е решен, има малко пречки пред разширяващата се роля на Гърция в Югоизточна Европа. Гърция може да бъде основна сила за стабилност на Балканите и може да продължи да бъде важен източник на подкрепа за Кипър.

"Турция се превърна в голямо главоболие за Вашингтон. Ердоган е труден за ситуацията в Сирия, като критикува и се противопоставя на работата на САЩ със сирийските кюрдски сили. Купувайки руската ракетна система С-400, той принуди САЩ да преустановят участието на Турция в програмата F-35. НАТО също няма да позволи на Турция да интегрира тази система в системата за противовъздушна отбрана на НАТО, тъй като това би било равносилно на приемането на канцерогени в кръвта. Решението на Турция създаде голям проблем както за НАТО, така и за САЩ", коментира бившият посланик.

САЩ готви нова оферта за Patriot и F-35 на Турция

САЩ готви нова оферта за Patriot и F-35 на Турция

Вашингтон и Анкара готвят споразумение за свободна търговия за постигане на оборот от 100 милиарда долара

По думите му, САЩ и Гърция навлизат в нова и обещаваща ера в своя дълъг съюз и приятелство. Гърция и САЩ укрепват икономическите и енергийните си връзки. Двете страни работят много по-тясно заедно по отношение на НАТО и военното сътрудничество. Тъй като САЩ и Турция се сблъскават с трудни отношения, САЩ се обръщат към Гърция да поддържа стабилност в Източното Средиземноморие.

"Президентът Барак Обама бе добър приятел на Гърция по време на кризата, когато правителството настоя за облекчаване на дълга за гръцката икономика. Искам да отдам почит на посланик Джеф Пиат, който е изключително ефективен посланик. Той работи много усилено за укрепване на нашите връзки в енергетиката, търговията и инвестициите и подобряване на военното ни сътрудничество, особено в Източното Средиземноморие", допълва Никълъс Бърнс.

А на Балканите всичко е спокойно

А на Балканите всичко е спокойно

В 100-годишния бермудски тригълник Европа - САЩ - Русия