Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос потвърди, че южната ни съседка ще продължи да преговаря за сключване на договор за охрана на въздушното пространство на Северна Македония, въпреки отрицателните последици, както ги нарече, от Преспанското споразумение, на което новото дясно гръцко правителство се противопоставя, съобщават гръцките и македонските медии.

Панайотопулос защити предложението, като заяви, че ако Гърция не охранява въздушното пространство на Северна Македония, други страни, като съперницата ѝ Турция или България могат да го направят.

"Смятам, че това е в интерес на нашата страна, защото е възможно, ако това не се случи, от възможността ще се възползват други страни. Турция изрази интерес, може би и България, която има интерес, но не разполага с необходимите ресурси. Така че в момента е наложително да подпишем договор за охрана на въздушното пространство със Скопие, тъй като това е в наш национален интерес", изтъкна гръцкият военен министър.

На 2 април по време на посещение в Скопие на тогавашния гръцки премиер Алексис Ципрас и министри от неговото правителство бяха подписани двустранни споразумения между македонския министър на отбраната Радмила Шекеринска и тогавашния гръцки македонски министър. Беше подписано ново цялостно споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, 20 години след първото. То обхваща области от взаимен интерес - стратегически диалог, отбранителна политика, развитие на способността за отбрана, планиране на отбраната, логистика и др.