Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че няма доказателства, че Иран е отговорен за атаката срещу петролни рафинерии на Саудитска Арабия през миналия месец. Путин подчерта, че САЩ не са представили доказателства за ролята на Ислямската република, информират "Ройтерс" и руски медии.

Франция се опита да организира среща между лидерите на Иран и САЩ след атаката, но ходът не успя, защото Техеран иска Вашингтон да отмени санкциите, каза Путин на енергийна конференция в Москва.

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в Саудитска Арабия на 14 септември, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".

По думите му заради санкциите на САЩ Ислямската република не успява да се възползва от възможностите, като добави, че санкциите вредят на глобалната икономика и енергийната индустрия.

"Иран има огромен потенциал, Иран е много голям играч на световния енергиен пазар, но, за съжаление, заради политиката на санкции на администрацията на САЩ Иран не може напълно да се възползва от възможностите и, по мое мнение, това е много вредно за световната икономика като цяло, за световната енергийна индустрия, защото не предоставя възможност да се гарантира стабилна работа на сектора", обясни Путин.

Руският лидер увери, че Москва ще продължи да бъде отговорен играч в съюза между ОПЕК и нечленките, производители на петрол.

На форума в Москва, на който участват енергийните министри на Иран и Саудитска Арабия, Путин каза, че е важно да се използват всички налични инструменти за балансиране на енергийните пазари.