Президентът на Иран Хасан Рохани е отхвърлил опит на френския си колега Еманюел Макрон да проведат тристранен телефонен разговор с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп по време на Общото събрание на ООН. Информацията разкрива списание "Ню Йоркър".

Според американското списание без предварителна уговорка Макрон е посетил Рохани в Millennium Hilton Hotel до централата на ООН в Ню Йорк миналия вторник вечерта. Френският лидер е бил придружаван от техници, които да подсигурят телефонна връзка с Тръмп в стая за срещи на етажа, където е бил отседнал Рохани.

Пет години затвор за брата на иранския президент Хасан Рохани

Пет години затвор за брата на иранския президент Хасан Рохани

Може да получи още обвинения по друго дело

Но Рохани отказал да излезе от стаята си, оставяйки Макрон и Тръмп да висят.

Неуспешният опит на Макрон е след речта на Тръмп пред ООН, по време на която той заяви, че Техеран е "кръвожаден" и директно обвини Иран за атаката по рафинерии на Саудитска Арабия.

Рохани говори пред Общото събрание на ООН в сряда, но не спомена за неосъществения телефонен разговор. Той изключва преговори с Тръмп, ако САЩ не отменят санкциите.

Ирански дисиденти обвиняват Хаменеи и Рохани, че са поръчали атаката срещу Саудитска Арабия

Ирански дисиденти обвиняват Хаменеи и Рохани, че са поръчали атаката срещу Саудитска Арабия

"Източниците са сред режима и в Революционната гвардия и са напълно достоверни"

Часове по-късно Тръмп забрани допускането на висши ирански правителствени служители и техни роднини в САЩ.

По-рано френският президент беше хванат на видео да казва пред Рохани чрез преводача си: "Ако излезеш от страната без среща с президента Тръмп, честно, това е изгубена възможност".