Бъдещето не принадлежи на "глобалистите", а на "патриотите" и "суверенните държави". Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на третата си реч на ежегодния дебат в Общото събрание на ООН.

"Мъдрите лидери първо мислят за доброто на народа и страната си. Бъдещето не принадлежи на глобалистите. Бъдещето принадлежи на патриотите. Бъдещето принадлежи на суверенните и независими държави, които защитават гражданите си, уважават съседите си и приемат различията, които правят всяка страна специална и уникална", вярва американският лидер.

"Свободният свят трябва да прегърне националните си основи. Не трябва да се опитва да ги премахне или да ги замени", смята държавният глава на САЩ.

Истината ясно се вижда: ако искате свобода, гордейте се с вашата държава. Ако искате демокрация, дръжте на вашия суверенитет. И ако искате мир, обичайте държавата си, продължи Тръмп с националистическата си риторика.

Доналд Тръмп атакува предшествениците си за преследването на световно споразумение.

Снимка 444338

Източник: ЕПА

САЩ са най-силната държава в света, "надяваме се", че никога няма да се наложи да използваме тази сила, обяви той и добави, че Съединените щати трябва да поддържат "богатството, мощта и духа си".

Той подчерта, че "повече от 2,5 трилиона долара" са похарчени за въоръжените сили на САЩ, откакто е поел властта.

"САЩ, след като изхарчиха над 2,5 трилиона долара от избирането ми, да завършат модернизирането на нашите велики въоръжени сили, са най-силната държава в света. Надявам се, че никога няма да се наложи да използва тази сила", обяви той.

"Когато подкопаеш граничната сигурност, подкопаваш правата на човека и човешкото достойнство", подчерта американският лидер, коментирайки миграцията.

По думите му "радикални активисти" и "групи" насърчават незаконна имиграция и трафик.

"Вашите политики не са справедливи. Вашите политики са жестоки и вредни", вярва той. Според него всички държави имат правото да затварят границите си. Той смята, че младите хора трябва да останат там, откъдето са.

Снимка 444335

Източник: ЕПА

Коментирайки американската икономика и световната търговия, Тръмп заяви, че е готов да сключи голямо търговско споразумение с Великобритания.

Президентът на САЩ не пропусна и Китай. Тръмп обяви, че се бори с нелоялни търговски политики и работи за постигане на споразумение с Китай.

"САЩ не търсят конфликт с друга държава", увери той.

Той обвини Китай, че е нарушил обещанията си към международната общност да "приеме обещаните реформи".

Президентът на САЩ призова Китай да защити "демократичния начин на живот" в Хонконг.

Тръмп коментира и Иран.

"Всички държави имат задължението да действат, нито една държава не трябва да субсидира жаждата за кръв на Иран", призова американският президент. Милиардерът се оплака, че народът на Иран скандира "смърт на Америка" и че САЩ няма да толерират антисемитизма в Иран. Според него Техеран трябва да спре да заплашва държавите и да "постави иранския народ на първо място".

Американският държавник заплаши да "затегне" санкциите, ако Иран не промени поведението си.

След това президентът на САЩ спомена лидера на КНДР Ким Чен-ин. Тръмп сподели, че е казал пред Ким Чен-ун, че трябва да изоставят ядрените оръжия.

"Целта на САЩ е хармония и целта на САЩ е да не влизат в тези безкрайни войни, войни, които никога не свършват", обясни той.

Доналд Тръмп нарече венецуелския президент Николас Мадуро "диктатор" и "кубинска марионетка".

"Диктаторът Мадуро е кубинска марионетка, защитавана от кубински телохранители, които го крият от собствения му народ, докато Куба плячкосва петролното богатство на Венецуела, за да поддържа корумпирания комунистически режим", атакува Тръмп.

САЩ никога няма да бъдат социалистическа държава, тъй като тази система означава "власт за управляващата класа", категоричен е той.

Президентът защити правата на жените и ЛГБТ общността.

"Докато ние защитаваме американските ценности, ние потвърждаваме правото на всички хората да живеят достойно", подчерта той. По думите му САЩ работят с другите държави за прекратяване криминализирането на хомосексуалността.

Според него САЩ са първенци що се отнася до ролята на жената в обществата.

САЩ "никога" няма да бъдат част от международния Договор за търговията с оръжие, обяви президентът.

Анализатори коментират, че речта на Тръмп е била последователна в съдържанието си, но бавна и монотонна за разлика от предишните му енергични обръщения.

Миналата година присъстващите на събранието се приспяха на Тръмп по време на речта му.