Военноморските сили на САЩ показаха фрагменти от магнитна мина и твърдят, че те сочат към Иран, съобщава "Ройтерс". Фрагментите са отстранени от един от двата петролни танкера, нападнати миналата седмица в Оманския залив.

"Мината, използвана при нападението, е различима и също така поразително прилича на ирански мини, които вече са показвани публично на ирански военни паради", обяснява командирът Шон Кидо, командващ офицер от група за експлозиви, гмуркане и спасяване в Централното командване на ВМС (NAVCENT).

Той разговаря с репортери в съоръжение на NAVCENT в близост до пристанището на Фуджейра в Обединените арабски емирства.

Коментарите на Кидо са в момент, когато ВМС показват парчетата, за които твърдят, че иранската революционна гвардия е изоставила, когато са махали неексплодирала минна, съобщава АП.

Кидо също така подчертава, че щетите, нанесени на японският танкер, не са "съвместими с външен летящ обект, удрящ кораба", въпреки че собственикът на кораба обвинява "летящите обекти" за щетите.

Мините са поставени над водната линия, едната е експлодирала, пробивайки двойният корпус на кораб, но поставянето на мините на кораба "не изглежда да показва намерение за потапяне на кораба", коментира представителят на ВМС на САЩ.

Индипендънт: Няма невинни в Оманския залив, но "доказателствата" на Тръмп са безумни

Индипендънт: Няма невинни в Оманския залив, но "доказателствата" на Тръмп са безумни

Има "Суецко" усещане във всичко това, през 1956 г. Айзенхауер каза на Лондон "Спри се, момче!", сега може да са Путин и Си към Тръмп

По-рано, ракета удари мястото на жилищния и оперативен щаб на няколко големи световни петролни компании, включително американския гигант ExxonMobil.

Вчера Доналд Тръмп обяви, че ще обмисли използване на военни сили за предотвратяване на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, но оставя отворен въпроса дали това се отнася и за защита на доставките на петрол.

Русия призова САЩ да се откажат от провокативните си планове за разполагане на още войници в Близкия изток и да прекратят действия, които изглеждат като съзнателен опит за провокиране на война с Иран.

В понеделник, шефът на Пентагона обяви, че Вашингтон планира да изпрати около 1000 войници в Близкия изток с отбранителна цел.

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната му не иска война с никоя държава, а Кремъл призова за въздържане от двете страни.

Китай предупреди, че не трябва да се отваря "кутия на Пандора" в Близкия изток, критикуван е натискът на САЩ върху Иран и призовава да не се прекратява ядреното споразумение.

В същото време, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се заканва, че страната му няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, след като Техеран обяви, че ще наруши лимита за обогатяване на уран към ядреното споразумение.

Иран от своя страна обвини Саудитска Арабия, основният си регионален противник,  във "милитаристичен, основан на кризи подход" в Близкия изток.

Защо си играе с огъня Иран?

Защо си играе с огъня Иран?

И макар всички въпроса да са справедливи, не трябва да ни карат да изпускаме от поглед сегашното положение на Иран, пише ливанското издание L'Orient-Le Jour. А Иран държи маслинена клонка в едната си ръка и оръжие в другата