Президентът на САЩ дотолкова нахълта в реалността на света и във възприятието за истина през последните 29 месеца, че без значение колко "доказателства" той и екипът му произвеждат, за да докажат, че иранците се опитват да взривят петролни танкери в Персийския залив, или не съвсем да ги взривят, всичко придобива просто образа на хипотеза, пише Робърт Фиск за "Индипендънт".

Никой не е невинен в Оманския залив, но "доказателствата" на Тръмп за ролята на Иран в най-добрия случай са безсмислени. В реалния свят между САЩ и Иран трябва да има военен съюз, но оттеглянето на САЩ от ядрената сделка, показа миналата година, че Вашингтон вече не се движи по известна орбита.

През 2017 г., снимки на Доналд Тръмп бяха редактирани, за да "докажат", че има повече поддръжници във Вашингтонския търговски център, отколкото всъщност са били там.

И сега неговата администрация, стремяща се да докаже, че иранците атакуват петролни танкери, публикува видеозаписи на иранци, които премахват мина от корпуса на японски кораб.

Тръмп: Иран го направи и вие знаете, видяхте лодката, навсякъде по мината пише Иран

Тръмп: Иран го направи и вие знаете, видяхте лодката, навсякъде по мината пише Иран

Иран не може да затвори пролива Ормуз "за дълго"

Ами това доказва всичко, нали, тези досадни иранци не могат дори да ударят своите цели професионално, а се връщат по-късно, за да си намерят мината, защото вероятно вероятно по нея навсякъде пише "Произведено в Иран".

Защото, ако я бяха оставили щеше да ги издаде, нали, да но се оказва, че екипажът на танкера смята, че са били нападнати с въздушен боеприпас (мините всъщност не летят). Екипажът на другият ударен танкер предполага, че са ударени от торпедо.

И на базата на това, Вашингтон сега "изгражда консенсус" сред своите съюзници за "решителния" отговор, който саудитските приятели на Тръмп искат срещу Иран, за да отмъстят за тези и предишните атаки срещу Емирствата.

А нашият любим външен министър, който винаги е знаел, че се нуждае от мнозинството от най-верните 120 000 гласа на партията, за да го направят следващия Тори Аятолах, е "уверен", че онези нещастни иранци стоят зад мините.

Предполага се, че Ходжатолесламът - защото такъв Джеръми Хънт трябва да остане, освен ако не стане Върховен лидер - също вярваше в снимките на тълпите посрещащи президентството на Тръмп във Вашингтонския търговски център.

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Великобритания предупреждава Иран, Джеръми Хънт разговаря с Помпео и вярва на "съюзниците САЩ"

Лично аз подозирам, че иранците са стигнали до старите си трикове с мини в Персийския залив, първите които са практикувани през 1988 г. срещу супертанкерите, които американският флот придружаваше до Кувейт в края на ирано-иракската война, но тогава се оказа, че Американските военни кораби трябваше да се крият зад танкерите, в случай, че те също могат да бъдат ударени.

По този повод американците всъщност хванаха екипаж от иранци, който се качваше да сваля мини от стар кораб. Тогава те заловиха иранците и дори им дадоха възможност за политическо убежище в Страната на Свободните. Глупави момчета, всички отхвърлиха офертата.

Освен това, ако "Хизбула" успешно изстреля иранска ракета към израелски военен кораб край Ливан - което те и направиха през 2006 г., спирайки кораба и убивайки няколко от души от израелския екипаж - аз се съмнявам, че Техеран има скрупули да научи хутите как да използват безпилотни самолети за ракетни атаки срещу Саудитска Арабия.

Когато американските боприпаси - пуснати от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - взривяват бунтовници хути, училища, болници, сватбени тържества и т.н., в Йемен - защо да е изненадващо, ако хутите използват ирански боеприпаси, за да се опитат да взривят саудитските летища? С малко повече обучение, хутите може дори да достигнат техническият капацитет на своите саудитски и емиратски врагове, като също така изстрелват ракети към училища, болници и сватбени партита и т.н. в Саудитска Арабия.

Има и едно "Суецко" усещане във всичко това. Когато все по-раздразненият Антъни Идън потъна с французите и израелците в Суецкото фиаско през 1956 г., Айзенхауер трябваше да изпрати Дълес в Лондон, за да овладее британския премиер. Идън сам се превърна малко в банан, твърдейки, че Насър, в чиято страна Британия планира да нахлуе, е "Мусолини на Нил". Указанията на Далес бяха да каже на Идън: "Спри се, момче!"

Месеци след това Идън все още лъжеше в камара на общините, като настояваше, че цялата бъркотия не е излюпена заедно с израелците (всъщност с тях беше), а на фалшивото му отричане на заговора вярваха повечето от торите по това време и вероятно мнозинството британци.

Джереми Корбин подлага на съмнение обвиненията срещу Иран за танкерите

Джереми Корбин подлага на съмнение обвиненията срещу Иран за танкерите

Техеран категорично отхвърля обвиненията

Предполагам, че затова намирам нещо изключително странно в целия бъдещ конфликт между САЩ и Иран. Преди няколко дни, в Бейрут, след дълго пътуване из Ливан, се принудих да прочета новинарските статии от последните месеци за предстоящата война между САЩ и Иран - въпреки че вярвам и продължавам да се чувствам сигурен, че този предстоящ Армагедон е плод на въображението на Тръмп-Болтън-Помпео. И на въображението на американските медии - които се страхуват, че Тръмп може да започне война, но като се има предвид бурните им заглавия, да не говорим за статиите, още по-уплашени са, че може и да не започне война.

Може би това е чистото изтощение от четенето на обемите с неверни твърдения от Белия дом за подкрепата на Тръмп за порочните арабски диктатори в Близкия изток и и резачи на глави (и резачи на тела и трупове) - че почти сам се убедих, че измамните , лъжливи, воюващи иранци, които се отказаха от ядреното споразумение, лъжливо твърдят, че Вашингтон не е спазил споразумението.

Но тогава, разбира се, си спомних, че измамните, лъжливи, воюващи американци се отказаха от ядрено споразумение, като твърдяха, че преди година Техеран не е спазил споразумението.

Но това е животът в света на Тръмп.

Иранците, които винаги са разбирали Запада много по-добре отколкото Запада е разбирал Иран, много добре знаят как да отрекат за един дрон тук или някоя мина там, докато все по-усърдно подръпва някое и друго перо от американския орел. Иранците не са невинни.

Израелското разузнаване обвинява Иран за атаките в Оманския залив

Израелското разузнаване обвинява Иран за атаките в Оманския залив

В репортажа си телевизионния канал се позовава на високопоставен източник от службите на Израел

В тази история няма добри момчета. И, разбира се, ако Иран се опита да затвори Ормузкия проток, Америка може да реагира с този отговорен консенсус за "решителен отговор", с призив от саудитците и подписан от Ходжатолеслам Джеръми Хънт. Но Иран не е толкова глупав. Защо Ислямската република трябва да се бори с американците, когато САЩ унищожиха основните им врагове след революцията: талибаните, след това Садам Хюсеин, а след това и ДАЕШ? Иранците бяха или трябваше да бъдат изключително благодарни.

В реалния свят, разбира се, трябва да има военен съюз между САЩ и Иран. Но Вашингтон вече не се движи по известна орбита. Ако искате да разберете политиката на Тръмп-Болтън в Близкия изток в момента, предполагам, че всичко, което можете да направите, е да посетите пациенти във всяка една психиатрична болница и те ще ви запознаят.

Русия и Китай обаче живеят на планетата Земя. Вероятно са видели снимките на намалялите поддръжници на Тръмп във Вашингтонския МОЛ и са направили свои собствени заключения. Така че можете да чуете Владимир Путин или Си Дзинпин, макар и съмнителни съюзници на Техеран, да подвикнат на Тръмп: "Спри се, момче!"

Помпео: САЩ обмислят и военен отговор срещу Иран

Помпео: САЩ обмислят и военен отговор срещу Иран

Президентът Доналд Тръмп не иска да води война.