Иран обясни, че те отговарят за поддържането на сигурността в Ормузския проток в Персийския залив, съобщава държавното радио, като допълва, че обвиненията в нападения срещу двата петролни танкера в Оманския залив са обезпокоителни, съобщава "Ройтерс".

Съединените щати обвиниха Иран в нападенията над двата петролни танкера в Оманския залив, които повишиха цените на петрола и предизвикаха притеснения за нова конфронтация между САЩ и Иран. Иран отхвърля обвиненията.

Помпео: Атаките на Иран са ясна заплаха за международния мир

Помпео: Атаките на Иран са ясна заплаха за международния мир

"Призоваваме всички държави, застрашени от провокативните действия на Иран, да се присъединят към нас"

Иран обвини САЩ, че лъжат за "нападението", след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран за "явните" атаки срещу двата танкера, съобщава "Сън".

Иран обяви за "неоснователните и безотговорни" твърденията на САЩ и ги обвини в "подклаждане на война" като част от "кампания за дезинформация".

"САЩ и нейните регионални съюзници трябва да спрат подстрекателствата за война и да сложат край на заговорите и фалшивите флагови операции в региона", заяви мисията на Иран към ООН.

"Още веднъж предупреждаваме, че САЩ прилагат принуда, сплашване и злонамерено поведение, Иран изразява загриженост относно подозрителните инциденти с петролните танкери".

Изявлението е след като Помпео посочи с пръст Иран, а Пентагонът пусна снимки и кадри като "доказателство" за иранското участие.

ООН: Светът не може да си позволи голям конфликт в Персийския залив

ООН: Светът не може да си позволи голям конфликт в Персийския залив

Силно осъждам всяка атака срещу цивилни кораби

Иран критикува ескалационните забележки и счита това за "друга иранофобска кампания".

"Иран категорично отхвърля неоснователните претенции на САЩ по отношение на инцидентите с петролни танкери на 13 юни и ги осъжда възможно най-строго", се казва в изявление на иранската мисия в ООН.

Те допълват, че САЩ представляват "най-значителната заплаха" за мира и сигурността на региона на Персийския залив.

"Икономическата война на САЩ и тероризмът срещу иранския народ, както и огромното военно присъствие в региона бяха и продължават да бъдат главните източници на несигурност и нестабилност в по-широкия регион на Персийския залив и най-значителната заплаха за нейния мир и сигурност", се казва в изявлението.

"Предупреждавах точно този сценарий преди няколко месеца, не защото съм ясновидец, а защото познавам откъде идва "Екип Б" (б.р. състоящ се, както по-рано заяви Зариф, от Джон Болтън, Бенямин Нетаняху  и принцовете на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства)", пише в Туитър иранският външен министър Зариф.

Иранският външен министър отхвърли обвиненията на САЩ като "саботажна дипломация".

"Фактът, че Съединените щати незабавно скочиха да обвиняват Иран, без никакви реални или косвени доказателства, само дава ясно да се разбере, че "Екип Б", се насочват към "План Б": опити за саботиране на дипломатическите усилия, включително с Шиндзо Абе и прикриване на икономическия тероризъм срещу Иран", пише Зариф в Туитър.

САЩ: Твърде вероятно Иран да стои зад новите атаки на танкери в Оманския залив

САЩ: Твърде вероятно Иран да стои зад новите атаки на танкери в Оманския залив

Всеки ответен удар на САЩ ще зависи от доказателствата и нагласите в региона

в същото време, Великобритания обяви, че действа на базата, че Иран е отговорен за нападенията и предупреди Иран, че тези действия са "дълбоко неразумни".

Британският министър на външните работи Джереми Хънт: "Това е дълбоко тревожно и идва в момент на огромно напрежение. Аз бях в контакт с Помпео и, макар че ще правим собствена оценка трезво и внимателно, нашата отправна точка очевидно е да вярваме на нашите съюзници от САЩ".

"Ние приемаме това изключително сериозно и моето послание към Иран е, че ако са замесени, това е дълбоко неразумна ескалация, която представлява реална опасност за перспективите за мир и стабилност в региона."

САЩ с видео, показващо иранска намеса зад атаката срещу танкерите

САЩ с видео, показващо иранска намеса зад атаката срещу танкерите

Кадрите показват как Техеран отстранява неизбухнала мина