Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран в нападение над два танкера в Оманския залив, като каза, че оценката се основава на разузнаването, съобщава СиЕнЕн.

"Оценката на правителството на Съединените щати е, че Ислямска република Иран е отговорна за нападенията", заяви Помпео. 

"Тази оценка се основава на разузнаването, използваните оръжия, нивото на експертни познания, необходими за изпълнението на операцията, последните подобни ирански атаки срещу корабоплаването, както и факта, че нито една прокси група, действаща в района, не разполага с ресурси и умения да действа с такъв висока степен на изтънченост", допълни той.

При предишните атаки на четири други кораба в региона преди месец, съветникът по националната сигурност Джон Болтън обвини Иран, но без да предлага доказателства, че Техеран е отговорен.

САЩ с видео, показващо иранска намеса зад атаката срещу танкерите

САЩ с видео, показващо иранска намеса зад атаката срещу танкерите

Кадрите показват как Техеран отстранява неизбухнала мина

По-късно американски служители съобщиха, че в САЩ има видео и снимки, показващи, че ирански кораб на флота премахва неексплодирала мина, свързана с корпуса на японския химически танкер Kokura Courageous.

Един от чиновниците допълва, че американски военни самолети са записали пълно видео с иранска лодка, която се движи покрай един от пострадалите танкери и премахва неексплодирала мина от корпуса.

Лодката действа, дори след като USS Bainbridge, както и американски безпилотен самолет и самолет P-8 са на мястото четири часа. Представители на американската отбрана смятат, че иранците се опитват да премахнат доказателства за участието си в атаката.

Друг от длъжностните лица съобщава, че няколко ирански малки лодки са влезли в зоната, където продължава да е USS Bainbridge, което кара централното командване на САЩ да съобщи: "Няма да се толерира никаква намеса срещу USS Bainbridge или неговата мисия".

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Великобритания предупреждава Иран, Джеръми Хънт разговаря с Помпео и вярва на "съюзниците САЩ"

Иранският външен министър определи атаките като подозрителни, като се има предвид времето, той написа в "Туитър", че атаките срещу свързани с Япония танкери са станали по време на приятелски разговори на японския премиер Шиндзо Абе с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи.

Помпео характеризира атаката като обида за Абе. "Върховният лидер на Иран отхвърли днес дипломацията на министър-председателя Абе, като заяви, че няма отговор на президента Тръмп и няма да отговори". Той обясни, че иранското правителство "обиди Япония, като атакува японски петролен танкер точно пред иранските води".

Помпео не отговаря на никакви въпроси след изявлението си и се срещна с действащия секретар на отбраната Патрик Шанахан по-късно в Пентагона, за да обсъди текущата ситуация с Иран, според официален представител на американската отбрана и администрация.

Шиндзо Абе се срещна с върховния лидер на Иран по време на историческа визита

Шиндзо Абе се срещна с върховния лидер на Иран по време на историческа визита

Срещата се проведе тази сутрин, на втория и последен ден от историческото посещение на Абе

Малко преди Помпео да обвини Иран, президентът Доналд Тръмп обясни в Туитър, че "докато много оценявам, че Абе отива в Иран, за да се срещне с аятолах Али Хаменей, аз лично смятам, че е твърде рано дори да мисля за сключване на сделка. Те не са готови и ние също".

Атаките вероятно ще увеличат възможността за сблъсък между САЩ и Иран в Персийския залив, твърдят анализатори, тъй като напрежението непрекъснато нараства. През последните няколко месеца САЩ активизираха кампанията си за "максимален натиск".

Администрацията на Тръмп също сигнализира по-рано за желанието си да обмисли военна сила, като Болтън поръча обновяване на военния план за изпращане на 120 000 войници в Близкия изток, ако Иран атакува американските сили.

Тръмп нареди още 1 500 войници да заминат в региона в края на май като "най-вече защитно" усилие за възпиране на иранските заплахи, каза той, само няколко седмици след като САЩ наредиха военна стачка в региона.

Сега Помпео изброи поредица от ирански атаки и призова другите страни да помогнат на САЩ да се справят с Техеран.

САЩ: Твърде вероятно Иран да стои зад новите атаки на танкери в Оманския залив

САЩ: Твърде вероятно Иран да стои зад новите атаки на танкери в Оманския залив

Всеки ответен удар на САЩ ще зависи от доказателствата и нагласите в региона

Помпео каза, че "взети като цяло тези непровокирани атаки представляват ясна заплаха за международния мир и сигурност, явно нападение срещу свободата на корабоплаването и неприемлива кампания за ескалиране на напрежението от страна на Иран".

"Съединените щати ще защитават чуждестранните си интереси и ще застанем до нашите партньори, за да запазим глобалната търговия и регионалната стабилност. Призоваваме всички държави, застрашени от провокативните действия на Иран, да се присъединят към нас в това начинание."

Саудитска Арабия е съгласна със Съединените щати, че Иран е зад предполагаемите нападения срещу два петролни танкера в Оманския залив, коментира саудитският министър за външните работи Адел ал Джубейър.

"Нямаме причина да не се съгласяваме с държавния секретар. Ние сме съгласни с него. Иран има история с такива неща."

Китай насърчава стабилни контакти с Иран независимо от ситуацията

Китай насърчава стабилни контакти с Иран независимо от ситуацията

Ще засили координацията в ООН, ШОС и други международни организации в защита на международното право и развиващия се свят