Китайският президент Си Дзинпин заяви пред иранския президент, че Китай ще насърчава стабилното развитие на връзките с Иран, независимо от това как се променя ситуацията, коментират китайските държавни медии, съобщава "Ройтерс".

Официалната агенция "Синхуа" заявява, че Си e разговарял с иранския президент Хасан Рохани по време на среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество - ШОС в Бишкек, Киргизстан.

САЩ обвиниха Иран в нападения над два петролни танкера в Оманския залив, което повиши цените на петрола и загриженост за нова конфронтация между САЩ и Иран, въпреки че Техеран отрече твърдението.

"Независимо от промените в международната и регионалната ситуация, Китай възнамерява да работи с Иран, за да поддържа стабилното развитие на китайско-иранските отношения на всеобхватно стратегическо партньорство", съобщава китайското външно министерство, цитирайки Си Дзинпин.

"Китай подкрепя запазването на Съвместния цялостен план за действие по иранската ядрена програма. И също така иска да засили координацията с Иран в ООН, ШОС и други международни организации, за да защити съвместно основните норми на международното право, принципите на многостранността, както и да защити общите интереси на развиващия се свят, включително КНР и Иран", допълва китайският президент.

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Великобритания предупреждава Иран, Джеръми Хънт разговаря с Помпео и вярва на "съюзниците САЩ"

На срещата в Бишкек, повече от всякога, китайският лидер трябва да укрепи връзките си със съюзниците на фона на ескалиращата търговска война с администрацията на Доналд Тръмп и забавящата се вътрешна икономика, съобщава СиЕнЕн. Си Дзинпин е там заедно с руския президент Владимир Путин и новоизбрания индийски премиер Нарендра Моди.

"Това дава възможност на всички тези страни да видят дали действително могат да получат нещо от китайците. Те виждат, че Си Дзинпин вероятно се чувства по-уязвим, отколкото преди година", коментира Стив Цанг, директор на Китайския институт в Лондонския университет SOAS.

Основана през 2001 г. като форум за разрешаване на гранични спорове в Централна Азия, ШОС се разраства бързо както по членство, така и по обхват.

Според китайските държавни медии нейните осем постоянни членове - Китай, Русия, Индия, Пакистан и четири централноазиатски държави - съставляват "почти половината от световното население и над 20% от световния брутен вътрешен продукт (БВП)". Лидерите на Афганистан, Беларус, Иран и Монголия участват като наблюдатели.

"Ако има икономическо отделяне между САЩ и Китай в глобализирания свят, ще искате да имате повече съюзници от ваша страна, отколкото от другата страна, дори ако те не са официални съюзници, но държави, които са готови да работят с вас", допълва Цанг.

След близките отношения на Путин и Си в Русия този месец, китайският лидер ще насочи вниманието си към Моди.

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Насърчаваният от САЩ модел на доминиране води до безкрайни конфликти

"Китайците искат силни икономически отношения с Индия, особено ако могат да накарат индийците да използват технологията на Huawei за 5G мрежа. Това със сигурност ще бъде много полезно за китайското правителство по отношение на поддържането на Huawei като алтернатива на Запада", допълва Цанг.

За разлика от Запада, където опасенията за сигурността около Huawei са довели до задръствания или блокирани сделки, властите в Индия показват малко обществена съпротива срещу участието на китайски технологични компании в 5G инфраструктурата на страната.

По-общо казано, Моди заявява, че е отворен към чуждестранни компании, които инвестират в икономиката на Индия.

Една голяма история на успеха е индустрията на смартфоните, която спомогна за бум в цифровата икономика на Индия. Китайската Xiaomi утроява броя на смартфоните в Индия през последните години и сега е на път да заеме първо място на пазара в страната.

Много от членовете на инициатива "Един пояс, един път" на Пекин, също присъстват на ШОС, което прави събитието все по-важно за китайското правителство.

"Това е средство за китайците да осигурят вътрешните райони, така да се каже, да получат по-голям военен опит и да разширят стратегическото си пространство", коментира Ричард Макгрегър, старши научен сътрудник в института Lowy в Сидни.

В същото време, Китай критикуват изявленията на САЩ за предполагаема заплаха от страна на Русия и Китай, за умишлена дезинформация във вреда на Вашингтон.

"Лесно е да се заключи кой точно в света нарушава нормите на международното право и подкопава установения световен ред - мисля, че световната общност е постигнала единодушна оценка по този въпрос", коментира в сряда, говорителят на китайското външното министерство Ген Шуан.

Китай: САЩ нарушават световното право и ред, лъжат, мамят и крадат информация

Китай: САЩ нарушават световното право и ред, лъжат, мамят и крадат информация

Китай е готов за равноправни консултации, "но ако САЩ настояват за ескалация, ние ще се борим докрай с твърда решителност"