Китай критикуват изявленията на САЩ за предполагаема заплаха от страна на Русия и Китай, за умишлена дезинформация във вреда на Вашингтон, коментира говорителят на китайското външното министерство Ген Шуан, цитиран от ТАСС.

"Лесно е да се заключи кой точно в света нарушава нормите на международното право и подкопава установения световен ред - мисля, че световната общност е постигнала единодушна оценка по този въпрос", коментира той на редовен брифинг.

"В американското правителство винаги има вътрешни противоречия. Те съобщават на самите медии на САЩ, като докладват за изявленията на длъжностни лица от тази страна. Искам да ви напомня, че през април тази година американски служител, чието име няма да споменавам ... публично призна, че САЩ прибягват до лъжи, измама и също така се занимават с кражби (включително лична и поверителна информация)".

Както каза по-рано Джон Болтън, помощник-председател на американската национална сигурност, САЩ предприемат ответни мерки във връзка с хакерските атаки, които Вашингтон приписва на Москва и Пекин. Той подчерта, че действията на американската страна се простират не само в киберпространството.

Болтън намери връзка между Иран и Венецуела - големи запаси венецуелски уран

Болтън намери връзка между Иран и Венецуела - големи запаси венецуелски уран

Русия и Китай се възползват от кризата, а САЩ се защитава и от техни кибератаки

Във връзка с изявленията на Тръмп за среща със Си Дзинпин в Осака, Шуан обяснява, "отбелязахме, че САЩ многократно заявяват публично, че очакват среща между китайски и американски лидери в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака. Ако имаме релевантна информация, ще я споделим своевременно".

"Нашата позиция по въпросите на търговията между Китай и САЩ е ясна и твърда. Китай не иска търговска война, но ние не се страхуваме да водим такава", допълва той.

"Ако САЩ са готови за равноправни консултации, вратата ни е широко отворена. Но ако САЩ настояват за ескалация, ние ще се борим докрай с твърда решителност", обяснява Шуан.

Ако Си не дойде на Г-20, налагам още мита на Китай, закани се Тръмп

Ако Си не дойде на Г-20, налагам още мита на Китай, закани се Тръмп

Държавният глава на САЩ се предполага, че ще проведе среща със Си на Г-20 в Осака, Япония

"Бих искал да обърна внимание, че след връщането на Хонконг, политиките, включително "една страна, две системи", "жителите на Хонконг управляват Хонконг", има висока степен на автономия. Правата и свободите на хората в Хонгконг са напълно гарантирани", коментира говорителят на китайското външно министерство.

Шуан допълва, че, "Хонгконг е оценяван последователно от много международни институции като една от най-свободните икономики и най-конкурентните региони в света".

"Бих искал още веднъж да подчертая, че делата на Хонконг са чисто вътрешни работи на Китай. Никоя друга държава, организация или лице няма право да се намесва", обяснява той.

"Китай изразява съжаление и твърдо се противопоставя на безотговорните и погрешни коментари по изменения и други въпроси относно Хонконг, направени от американската страна. Призоваваме САЩ да разглеждат съответните изменения по справедлив начин, да проявяват предпазливост в думите и делата си и да спрат в каквато и да е форма да се намесват в делата на Хонконг и вътрешните работи на Китай."

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг

Отложиха дебатите за законопроекта за екстрадиция