Иран се опитва да се закрепи във Венецуела поради факта, че тази южноамериканска република има големи запаси от уран. Това становище бе изразено от помощник на президента на САЩ за националната сигурност Джон Болтън пред форум във Вашингтон на форум, организиран от The Wall Street Journal, съобщава ТАСС.

"Венецуела има най-големите резерви на уран в света, може би вторият по големина след Канада - в зависимост от прогнозите. Това го прави основна цел за Иран, който днес работи във Венецуела", заяви съветникът на американската администрация.

В същото време той обвинява Русия и Китай, че са се възползвали от кризата в икономиката и политическия живот на Венецуела за печалба. "Русия и Китай притежават огромна част от дълговете на Венецуела. Тъй като (тази южноамериканска) страна преживя икономически колапс, те (Русия и Китай) се възползваха от това. Все още има руски военни сили във Венецуела и размерът на дълговете им дава изключително мощен лост за влияние", обяснява Болтън.

Путин натъртва: Военна намеса на САЩ във Венецуела ще бъде катастрофа

Путин натъртва: Военна намеса на САЩ във Венецуела ще бъде катастрофа

Русия отдавна не била продавала оръжие на Венецуела

Според него сегашното "ръководство в Каракас е фрагментирано. Струва ми се, че те (се държат) като куп скорпиони в бутилка ... не се доверяват един на друг. Настоящата ситуация не може да остане така. И ние ще продължим да оказваме икономически натиск (на властите в Каракас)", подчертава представителят на Белия дом.

САЩ предприемат ответни действия във връзка с хакерски атаки, които Вашингтон отчита като идващи от Москва и Пекин, обяснява Болтън и допълва подчерта, че подобни стъпки за реакция на САЩ се предприемат не само в киберпространството.

"Ние също продължаваме да отговаряме на това", коментира съветникът вероятна намеса от страна на Русия, Китай и други страни в изборните процеси в САЩ, както и хакерски атаки срещу американски компютърни системи.

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

Директорът на ФБР вярва и че Русия е "изключително значителна" заплаха

"Това не е просто Русия", обяснява Болтън, като се позовава на страни, които провеждат операции срещу САЩ в киберпространството.

Болтън отказва да конкретизира ответните реакции на САЩ. "Ще говоря само хипотетично. Да предположим, че има структура, която се опитва да се намеси в хода на американските избори. (Американската) офанзивна кампания означава да им се попречи да постигнат такава цел, да се унищожи потенциала им, както и други (ответни) действия."

"С други думи, нашият отговор на усилията на (противниците) в киберпространството да нарушат (американските) избори не трябва да бъде само в киберпространството", допълва той.

В същото време той обвинява предходната американска администрация, водена от президента Барак Обама, за "пасивност и бездействие" в киберпространството.

Помпео вижда в Русия заплаха за десетилетия

Помпео вижда в Русия заплаха за десетилетия

Отнася се и за Китай, и Иран, а за Венецуела и КНДР, той отчита напредък

Сегашната американска администрация, водена от президента Доналд Тръмп, обръща вълната, като най-напред започва активно да извършва офанзивни операции в киберпространството, обяснява Болтън.

"В продължение на шест или осем месеца ние не създадохме изцяло условията за сдържане, които искаме да. И това не е игра, която някога ще свърши, затова (насочената срещу САЩ) дейност продължава. И аз бих казал, че не само Русия е замесена в нея. Има и Китай", коментира Болтън.

"Трябва да припомним изказването на вицепрезидента (Майк Пенс), преди шест или седем месеца, за китайските операции за влияние в нашата страна, много важна реч, би насърчил всеки да я прочете. Тези (споменати операции на други страни) продължават", допълва той.

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Насърчаваният от САЩ модел на доминиране води до безкрайни конфликти