Държавният секретар на САЩ Майк Помпео очаква Русия да се опитва да се намесва в изборите в САЩ в продължение на десетилетия, като описва Москва като дългосрочна заплаха - не само през 2016 г., съобщава The Hill.

Помпео коментира пред главния редактор медията, че "разбира се" руснаците продължават да представляват заплаха за изборите в САЩ.

Но той отхвърля идеята, че заплахата е някак нова или по-сериозна след усилията на Москва да се намеси на президентските избори през 2016 г., както е описано в доклада на Робърт Мълър.

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

Директорът на ФБР вярва и че Русия е "изключително значителна" заплаха

"Без съмнение те са били заплаха за нашите избори през 1974 г., те се намесиха в изборите ни през 80-те години", обяснява Помпео и допълва, че "трябва да очакваме през 2050 г. руснаците все още да са така".

Помпео отказва да коментира изявлението на адвоката на Тръмп Руди Джулиани, че няма "нищо лошо" в получаването на информация от чужденци по време на кампания. Той позволява на Джулиани да говори за себе си и подчертава, че всеки трябва да е "осведомен" за източника на информацията, която получават.

"Всички трябва да сме наясно с източниците на информацията, която получаваме. Трябва да сме наясно, когато получаваме досиета, за да сме сигурни, че те са верни, че имаме валидирана информация, преди да докладваме за това", коментира той. 

Помпео се закани на Мадуро и от Колумбия

Помпео се закани на Мадуро и от Колумбия

Държавният секретар е на обиколка в Южна Америка

Помпео описва заплахата като много по-широка от Русия - тя идва от Китай, Иран и недържавни участници, чиито кибер-способности могат да възпрепятстват не само изборите в САЩ, но и функционирането на американската инфраструктура, включително финансовата система и телекомуникациите.

Помпео счита, че администрацията на Обама е трябвало да направи повече, за да предотврати намесата на Русия, и че администрацията на Тръмп е предприела стъпки, за да се увери, че не се случва отново.

"Сега сме на мисия, да се уверим, че това няма да се случва", обяснява Помпео.

САЩ: Падането на Мадуро от власт е неизбежно

САЩ: Падането на Мадуро от власт е неизбежно

Венецуела е в криза заради управляващите, според посланик Елиът Адамс

Във връзка със ситуацията във Венецуела, той обяснява, че хора от вътрешния кръг на венецуелския президент Никола Мадуро мислят да преминат към венецуелската опозиция

"Абсолютно съм сигурен, че има напредък. Виждаме, че лидерите от вътрешния кръг на Мадуро сега мислят как изглежда "златния билет", какво ще стане, ако напуснат. И ако започнат да задават такива въпроси, тогава със сигурност някои от тях ще решат, че ги очакват по-добри времена, ако престанат да подкрепят този гангстер", коментира той.

Помпео не посочва дати, кога Вашингтон очаква прехвърлянето на властта в страната в ръцете на опозицията, "аз не поставям срокове".

Путин и Си Дзинпин координират действия за КНДР и Венецуела

Путин и Си Дзинпин координират действия за КНДР и Венецуела

Ще се подкрепят и допринасят за съществуващите правила и разпоредби в света

Относно Северна Корея, американската администрация все още не знае дали ще бъде възможно да се организира трета поредна лична среща между Тръмп и Ким Чен Ун.

"Не знам", коментира ръководителят на американската дипломация, отговаряйки на директен въпрос по темата.

"Искаме да гарантираме, че ще създадем условия, при които и двамата лидери, ако се срещнат, ще могат да постигнат значителен напредък", допълва той.

Помпео не удовлетвори искането на КНДР да се оттегли от преговорите

Помпео не удовлетвори искането на КНДР да се оттегли от преговорите

Нищо не се е променило

"Имахме напредък (на предишната двустранна среща на високо равнище) в Ханой", обяснява държавният секретар.

Той потвърждава, че продължава да ръководи делегацията на САЩ в преговорите с КНДР, въпреки недоволството на Пхенян.

"Ние не решаваме кой е моят партньор (от КНДР), а президентът Тръмп решава кой да представлява Америка", допълва Майк Помпео.

Ким и Путин обещаха по-силни връзки между Русия и КНДР
Обновена

Ким и Путин обещаха по-силни връзки между Русия и КНДР

Според Ким имало "много смислена размяна на мнения"