Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин по време на разговорите в петък обсъдиха широк кръг от въпроси и се съгласиха тясно да координират позициите си за ситуацията на Корейския полуостров и Венецуела, съобщава от министерство на външните работи на Китай, цитирано от ТАСС.

"Двамата държавни глави обмениха мнения за положението на Корейския полуостров и обърнаха внимание на венецуелския проблем, като изразиха взаимна готовност да се координират тясно по международни и регионални въпроси въз основа на многостранни механизми", се казва в изявление министерството.

Китай обвинява САЩ в клевети и лъжи за Латинска Америка

Китай обвинява САЩ в клевети и лъжи за Латинска Америка

А САЩ оказват натиск върху страните, заплашват ги и дори свалят правителства

Си Дзинпин подчертава, че Китай и Русия допринасят за запазването на съществуващите правила и разпоредби в света и допринасят за демократизацията на международните отношения.

Той отбелязва, че Пекин е заинтересован от сътрудничеството с Русия в областта на търговията и икономиката, енергетиката, науката и технологиите, аерокосмическата технология, културата и засилване на взаимодействието на ниво отделни региони в двете страни.

"Ние трябва да се подкрепяме взаимно и да използваме взаимните ползи", коментира китайският лидер.

Москва към Вашингтон: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

Москва към Вашингтон: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

Русия настоява за забрана за провеждане на учения с използване на ядрени оръжия в неядрени държави