Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан определя като лъжи и клевети твърденията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за политиката на Китай и Русия в Латинска Америка.

"Клеветните изявления на държавния секретар Помпео относно сътрудничеството между Китай и латиноамериканските страни са безотговорни и лишени от смисъл", обяснява той, цитиран от ТАСС.

"Дълго време Съединените щати виждат Латинска Америка като свой собствен заден двор. Те оказват натиск върху страните от региона, заплашват ги и дори свалят правителства", допълва дипломатът.

Помпео се закани на Мадуро и от Колумбия

Помпео се закани на Мадуро и от Колумбия

Държавният секретар е на обиколка в Южна Америка

"Хората са способни да различават лъжата от истината, истинските приятели от фалшивите, които нарушават правилата и разпространяват хаос. Сигурен съм, че страните от Латинска Америка могат да направят правилния избор", коментира Лу Кан.

"Наясно сме с тези фалшиви обвинения на държавния секретар на САЩ Майк Помпео срещу Китай относно положението във Венецуела. Позицията на КНР по този въпрос е ясна и последователна. Ние подкрепяме принципите и целите на Хартата на ООН и подкрепяме запазването на регионалния мир и стабилност", обяснява представителят на Министерството на външните работи на КНР.

"Лъжата, повторена и хиляда пъти, винаги ще остане лъжа. Време е държавният секретар Помпео да спре да прави подобни изявления", добави той.

Болтън също проговори за Доктрината "Монро" във Венецуела

Болтън също проговори за Доктрината "Монро" във Венецуела

САЩ не бива да допуска диктат на Русия и Китай във Венецуела

Както посочи дипломатът, сътрудничеството между Китай и страните от Латинска Америка "следва принципите на взаимно уважение, равенство и взаимна изгода" и допринася за икономическото развитие на региона и подобряването на жизнения стандарт на населението.

Американският държавен секретар Майк Помпео, който бе в чилийската столица Сантяго изнесе реч, в която обяви, че призивите от Москва и Пекин за ненамеса във вътрешните работи на страните от Латинска Америка са лицемерие.

"Имам урок, който всеки от нас трябва да научи. Китай и други лицемери призовават за ненамеса в делата на Венецуела. Собствената им финансова намеса допринесе за унищожаването на тази страна", заяви шефът на американската дипломация.

"Като говорим за лицемерни поддръжници на ненамеса в латиноамериканските въпроси, ние също трябва да се тревожим за руснаците. Венецуела и Латинска Америка трябва да се тревожат за действията на Русия", допълва Помпео.

САЩ разсекрети последните документи от "Мръсната война" в Аржентина

САЩ разсекрети последните документи от "Мръсната война" в Аржентина

След преврат от 1976 г., който постави диктатура, която САЩ подкрепиха