Правителството на САЩ публикува последен транш от класифицирани документи за нарушения на човешките права в Аржентина, свързани с "мръсната война" на страната през 1976-83 г., съобщава "Ройтерс".

Разсекретяването бележи кулминацията на проект от почти две десетилетия за публикуване на информация за насилието и изчезването на дисиденти след преврат от 1976 г., който постави диктатура, която САЩ подкрепиха.

"Тъй като семействата на жертвите продължават търсенето на истината и справедливостта, разсекретяването на тези документи помага за справяне с миналото с честност и прозрачност", заяви американският държавен департамент в изявление.

Добавени са повече от 5600 нови документа, което почти удвоява броя на разсекретените документи през 2002 г. и през последните няколко години, се казва в изявлението.

Усилията за разсекретяване включват записи от правоприлагащите органи на САЩ, Министерството на отбраната, Държавния департамент и президентските библиотеки в Националния архив.

Този ход е част от дългогодишните усилия на различни администрации на САЩ за подпомагане на добрите взаимоотношения в Латинска Америка, засегнати от подкрепата на Вашингтон за бившите военни диктатури в региона.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е на посещение в южноамериканските страни, но не се очаква да посети Аржентина.

Архивът на САЩ представя новите документи на аржентински служители в петък.

Обама призна, че САЩ са действали спорно по време на „Мръсната война” в Аржентина

Обама призна, че САЩ са действали спорно по време на „Мръсната война” в Аржентина

Не можем да забравим миналото