Съветникът за национална сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън предупреди всички нации, които се възприемат като "пречки" пред "плановете" на САЩ за Латинска Америка, че трябва да незабавно да напуснат Венецуела и да престанат да защитават социалистическото правителство, което се противопоставя на администрацията във Вашингтон, съобщи Newsweek.

Икономическата криза във Венецуела стана епицентър на геополитическа драма през януари, която поляризира световните сили - САЩ и компания обявиха подкрепа към опозиционния Хуан Хуайдо и се насочиха срещу президента Николас Мадуро, пише още изданието. 
САЩ не искат чужди сили да се намесват в делата на Венецуела, като в интервю за радио Hugh Hewitt Болтън не пропусна да посочи Русия, Китай и Иран.

Болтън: Всеки ход на Русия във Венецуела е пряка заплаха

Болтън: Всеки ход на Русия във Венецуела е пряка заплаха

Сериозно предупреждава играчите извън Западното полукълбо

Болтън похвали опитите на президента Джеймс Монро от 19 век за отлъчи европейски колониални сили от южния континент, известни като "Доктрината Монро", както и антикомунистическия подход на президента Роналд Рейгън през 80-те години.
Тези политики значително разширили влиянието на САЩ в региона.

Болтън също така се противопостави на външната политика на Обама.
Той се възпротиви срещу опитите на предишния президент на САЩ да убеди дипломатически "левите латиноамерикански лидери, които отдавна са под прицела на външната политика на САЩ".

"Ако доктрината на Монро се провали, ако Китай и Русия, заедно с Куба, установят господство над Венецуела, мисля, че американските стратегически интереси ще бъдат наранени," посочи Болтън.

САЩ не се страхува да използва доктрината "Монро" за Венецуела

САЩ не се страхува да използва доктрината "Монро" за Венецуела

Тръмп иска да санкционира и чужди компании, които правят бизнес със страната

"И както вече не веднъж съм казвал, ако това се случи, народът на Венецуела ще бъде притиснат в капана на тази диктатура. Тук виждаме очевидното доказателство за 8-годишните грешки в политиката на администрацията на Обама в Латинска Америка", довърши съветникът на Тръмп.

САЩ затегнаха санкциите срещу Венецуела

САЩ затегнаха санкциите срещу Венецуела

Отново удар по петролния сектор на Каракас