Съветникът за национална сигурност на Доналд Тръмп предупреди Русия за военното й присъствие във Венецуела, казвайки, че всеки ход за създаване или разширяване на операциите там ще се счита за "пряка заплаха" за международния мир, съобщава "Ройтерс".

"Ние сериозно предупреждаваме играчите извън Западното полукълбо срещу разполагането на военни активи във Венецуела, или другаде в полукълбото, с намерението да установят или разширят военни операции", заяви Джон Болтън.

"Ще разглеждаме такива провокативни действия като пряка заплаха за международния мир и сигурност в региона", добави Болтън.

Болтън осъжда Мадуро и "използването на чуждестранен военен персонал в опита му да остане на власт, включително приемането на руски военни и оборудване във Венецуела".

"Мадуро ще използва тази военна подкрепа само за бъдеща репресия на народа на Венецуела, ще продължи икономическата криза, която разруши икономиката на Венецуела и застрашава регионалната стабилност", допълва той.

Путин е загрижен, че някои държави продължават да се месят в делата на Венецуела

Путин е загрижен, че някои държави продължават да се месят в делата на Венецуела

Това пречи да се преодолеят вътрешнополитически проблеми на суверенна държава

Русия заяви, че е изпратила "специалисти" във Венецуела по силата на споразумение за военно сътрудничество, но настоя, че те не представляват заплаха за регионалната стабилност, като отхвърля искането на Тръмп, Москва да премахне всички военни служители от страната.

Тръмп заяви в сряда, че "всички възможности" са отворени, за да накара Русия да изтегли войски си от Венецуела.

Съединените щати признаха лидера на опозицията в страната Хуан Гуайдо, лидер на националното събрание за временен президент по-рано тази година.

Вашингтон обяви правителството на президента Никола Мадуро за незаконно и започна кампания за признаване на Гуайдо за временен лидер. Русия се очерта като ключов поддръжник на правителството на Мадуро.

Кремъл към Тръмп: Оставаме във Венецуела

Кремъл към Тръмп: Оставаме във Венецуела

САЩ да си изпълнят задълженията към Сирия и да не се вълнуват за Венецуела

Припомняме, камарата на представителите на САЩ гласува единодушно в подкрепа на законопроект, според който американските власти ще се борят срещу влиянието на Русия във Венецуела.

Два руски самолета се приземиха в столицата Венецуела в събота с руски официален представител на отбраната и близо 100 военнослужещи.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Русия да "прекрати неконструктивното си поведение" с подкрепата за президента на Венецуела Николас Мадуро.

По време на срещата си с бразилския президент Болсонару, Тръмп коментира, че мисли за военна интервенция във Венецуела.

Бразилските власти отхвърлиха военната намеса във Венецуела като начин за разрешаване на острата вътрешна политическа криза в страната.

Тръмп заплаши Русия за Венецуела

Тръмп заплаши Русия за Венецуела

Всички опции са отворени за президента на САЩ