Кремъл отхвърля призива на президента на САЩ Доналд Тръмп, Русия да се оттегли от Венецуела и заяви, че действията там са законосъобразни и са съгласувани с легитимното правителство на страната, съобщава "РИА Новости".

Тръмп настоява Русия да изтегли войските си от Венецуела и заяви, че "всички възможности" са отворени за това. Русия отказва да коментира информацията за руските военнослужещи във Венецуела.

Президентският помощник Юрий Ушаков коментира изявлението на Тръмп и подчертава, че Москва взаимодейства с Каракас на базата на нормални отношения с легитимно правителство. Ушаков призова да се изслуша позицията на руското външно министерство по този въпрос.

"Струва ми се, че Захарова го каза доста добре: нека (САЩ) да изпълнят задълженията си към Сирия спокойно и да не се вълнуват за това (Венецуела)", коментира помощникът на президента.

Тръмп заплаши Русия за Венецуела

Тръмп заплаши Русия за Венецуела

Всички опции са отворени за президента на САЩ

Ръководителят на Комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Константин Косачев неприемливо и зле обмислено изявлението на президента Тръмп, че американската страна ще разгледа всички възможни варианти за да накара Русия да напусне Венецуела, съобщава ТАСС.

"Първо, това е напълно неприемливо изявление. И второ, това изявление е изпълнено с непрозрачност, недобросъвестност, непредсказуемост и опасност. Нагло се намесва в двустранните отношения на двете суверенни държави", като диктува на Русия какво да прави със своя партньор, обяснява Косачев.

Отношенията на Русия и Венецуела включително във военно-техническата сфера, се осъществяват в рамките на международното право. "Надявам се, че Венецуела ще продължи да бъде добър и надежден партньор на Русия. Ние сме абсолютно готови за това", допълва той.

Косачев прикани американските власти да дадат пример и да напуснат всички страните, в които нямат нищо общо. "Списъкът със страни извън Западното полукълбо, където Америка няма нищо общо, ще отнеме твърде много място и оттеглянето на "световния жандарм" от тези страни може да помогне за независимостта и демокрацията в различни региони много повече от постоянното военно присъствие, напомнящо кой е шефът в чуждия дом. Не е ли време да започне втората вълна на деколонизация", коментира Косачев.

Москва: Нито Русия, нито Венецуела са провинции на САЩ
Обновена

Москва: Нито Русия, нито Венецуела са провинции на САЩ

Русия не променя баланса на силите в региона